Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Δεν υπήρξε ποτέ συμβάν ταχυαρρυθμίας», κατέθεσε γιατρός Παπαγιάννης

Συνεχίστηκε η δίκη της Ρούλα Πισπιρίγκου το πρωί της Δευτέρας 19 Ιουνίου

Αίτημα για διακοπή της συνεδρίασης υπέβαλλε η πλευρά της Ρούλας Πισπιρίγκου καθώς ο Αλέξης Κούγιας δεν μπορούσε να παρασταθεί για να εξετάσει τον γιατρό Γιάννη Παπαγιάννη λόγω παρουσίας του σε άλλη δίκη. Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την πρόοδο της δίκης καθώς το δικαστήριο είχε καλέσει για δεύτερη φορά το μάρτυρα για να εξεταστεί έπειτα από αίτημα του κ. Κούγια. Το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση και απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για διακοπή της δίκης με τη συνεργάτιδα του Αλέξη Κούγια να αποχωρεί από την αίθουσα, αφού είχε λαβει σχετική εντολή από τον δικηγόρο.

«Εφόσον υπήρχε γενετικό νόσημα που προκαλέσει αρρυθμίες ο απινιδωτής θα το αντιμετώπιζε όπως όλα τα υπόλοιπα» επανέλαβε ο κ. Παπαγιάννης όταν ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το παιδί είχε κάποιο γενετικό νόσημα που δεν είχε εντοπιστεί.

«Την ημέρα που απεβίωσε το παιδί στις 29 Ιανουαρίου ήρθε μήνυμα από τον απινιδωτή στις 2 το μεσημέρι όταν όλα λειτουργούσαν καλά. Και το μηχάνημα και το παιδί. Υπάρχει ένα χειριστήριο που το βάζει η μητέρα στο παιδί, ένας πομποδέκτης και στέλνει τα σήματα. Εκείνη την ώρα έδειχνε ότι ανταποκρίνονταν. Είχε ηλεκτρική δραστηριότητα, δεν ξέρουμε αν είχε σφυγμό» είπε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Στα πρόδρομα στάδια της ανακοπής δεν θα έστελνε σήμα;
Μάρτυρας: Δε στέλνει για βραδυκαρδίες, στέλνει για ταχυκαρδίες.
Πρόεδρος: Η τοποθέτηση του απινιδωτή τι κόστος έχει;
Μάρτυρας: Για παιδιατρικό ασθενή δεν έχει κανένα κόστος καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενήλικες μπορεί να πληρώσουν ένα ποσοστό.

Απαντώντας σε ερώτηση για επεισόδιο της Τζωρτζίνας στο Ρίο κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε εξετάζοντας όλα τα στοιχεία δεν υπήρξε ποτέ συμβάν ταχυαρρυθμίας, αλλά ίσως ήταν βραδυκαρδία.

«Δεν επιθυμώ καμία ερώτηση» απάντησε η Ρούλα Πισπιργκου όταν ερωτήθηκε από το δικαστήριο σχετικά με το αν θέλει να εξετάσει το γιατρό, εφόσον δεν είχε δικηγόρους να την εκπροσωπούν.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο γενετιστής Περικλής Μακρυθανάσης, που είχε διεξάγει το γονιδιακό έλεγχο στην Ίριδα, το 6 μηνών μωρό της οικογένειας, εξαιτίας του αιφνίδιου θανάτου του μωρού. «Ελέγξαμε τα γονίδια που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. Επεκτάθηκε και σε αλλά γονίδια όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα. Κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου. Οι έλεγχοι αυτοί αδυνατούν να καλύψουν τα πάντα. Η τυπική συζήτηση με όλους τους ασθενείς όταν δε βρίσκουμε κάτι τους εξηγούμε πως αυτή τη στιγμή δεν βρίσκουμε κάτι, αλλά η κλινική υποψία παραμένει να το ξαναδούμε σε λίγο καιρό» ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Αν διαπιστωθεί κάποιο γονίδιο είναι αρκετό για να επέλθει θάνατος ή πρέπει να υπάρχει κάποια εκδήλωση;
Μάρτυρας: Όταν κάποιο γονίδιο είναι προβληματικό έχει μια κλινική εικόνα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δόθηκε το στοιχείο του αιφνίδιου θανάτου και αυτά τα γονίδια ελέγξαμε.
Προεδρος: Υπάρχουν ασθενείες κληρονομικές;
Μάρτυρες: Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσημάτων που ψάχνουμε εμείς είναι κληρονομικά. Όμως υπάρχει περίπτωση να εμφανιστεί για πρώτη φορά στη γενιά που εξετάζουμε.

«Θεωρητικά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρχουν ασθένειες εκτός από αυτές που σχετίζονται με την καρδιά και προκαλούν ανακοπή. Τα αμιγώς αυτοάνοσα νοσήματα δεν είμαι κληρονομικά γενικά» εξήγησε ο μάρτυρας αναφερόμενος και σε όσα διάβασε στις εφημερίδες όπως είπε σχετικά με αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει η κατηγορούμενη.

Εισαγγελέας: Αν το παιδί είχε κάποιο υπόβαθρο επιληψίας θα το βλέπατε;
Μάρτυρας: Κάποια γονίδιά επιληψίας σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ελέγχθηκαν όλα τα γονίδια που σχετίζονται με την επιληψία.