Καβάλα: Αθώος ο 24χρονος που είχε σκοτώσει τον παππού και τη γιαγιά του

Το πρωί της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου 2018, ένας 24χρονος κάτοικος Καβάλας είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς, κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία δύο ηλικιωμένων στο σπίτι του, στη συνοικία του Προφήτη Ηλία.

Ο νεαρός είχε μαχαιρώσει μέχρι θανάτου τους δύο ηλικιωμένους, που δεν ήταν άλλοι από τον παππού και τη γιαγιά του, ηλικίας 89 και 84 ετών.

Όπως αναφέρει το seleo.gr, ο 24χρονος Καβαλιώτης δικάστηκε και καταδικάστηκε πρωτόδικα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας σε κάθειρξη 15 ετών, ωστόσο παρέμεινε στο Ψυχιατρείο της Φυλακής Κορυδαλλού.

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά, η Ελληνική Δικαιοσύνη αθώωσε πανηγυρικά τον δράστη του διπλού φονικού που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, κάνοντας δεκτό τον αυτοτελή ισχυρισμό της υπεράσπισής του «περί απόλυτης ανικανότητας προς καταλογισμό του δράστη ένεκα νοσηρής διατάρης των πνευματικών του λειτουργιών, ελαυνόμενη από γνήσια ψύχωση».

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023 το ΜΟΕ Θράκης αθώωσε ομόφωνα και παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, που πρότεινε να κηρυχθεί ο κατηγορούμενος ένοχος όπως και πρωτοδίκως για τις δυο δολοφονίες.

Μετά από τη δίωρη αγόρευση του συνηγόρου του δράστη, ποινικολόγου Καβάλας Μανώλη Βονικάκη, το Δικαστήριο έκρινε τον νεαρό δράστη ομόφωνα αθώο «λόγω ακαταλόγιστου», διατάσσοντας να οδηγηθεί στο Ψυχιατρείο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης για να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ιατρική φροντίδα ως ασθενής πάσχων από «γνήσια ενδογενή σχιζοφρενική ψύχωση».

Αμέσως μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του ΜΟΕ Θράκης, ο κ. Βονικάκης και η οικογένεια του δράστη δήλωσαν ηθικά δικαιωμένοι που «επιτέλους η Δικαιοσύνη αντιμετώπισε το νεαρό αυτό άρρωστο ψυχικά παιδί ως ασθενή και όχι ως δράστη που άνευ ετέρου λόγω της σχιζοφρένειας από την οποία πάσχει από το 2016, δηλαδή δύο χρόνια πριν τη δολοφονία με πλείστες ακούσιες και εκούσιες νοσηλείες στο Ψυχιατρείο Καβάλας, θα έπρεπε ήδη από το πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε την 21.06.2019 στη Δράμα να αθωωθεί».