Χαλκιδική: Άγιο είχε 65χρονος που έπαθε ανακοπή – Τι λέει ο διασώστης που τον «κράτησε» στη ζωή

«Αν δεν υπήρχε ο απινιδωτής δεν ξέρω τι θα γινόταν» – Ο διασώστης που τον «κράτησε» στη ζωή μιλά στο DEBATER

«Άγιο είχε» 65χρονος άνδρας στη Χαλκιδική, καθώς υπέστη ανακοπή καρδιάς σε εκδήλωση που διοργανώθηκε σε πλατεία της περιοχής και διασώστες του ΕΚΑΒ εκτός υπηρεσίας βρέθηκαν στο σημείο και τον… «έσωσαν».

Πιο αναλυτικά, το βράδυ του Σαββάτου (10/6) γύρω στις 22.00, ένας 65χρονος άνδρας λιποθύμησε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου της Χαλκιδικής αλλά το ασθενοφόρο που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας στην περιοχή βρισκόταν σε άλλο περιστατικό.

Μετά από άμεση κινητοποίηση των ανθρώπων που βρίσκονταν στην εκδήλωση στην πλατεία, τρεις διασώστες, δύο επαγγελματίες κι ένας εκπαιδευόμενος, – αν και εκτός υπηρεσίας – έτρεξαν για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες.

Έκαναν χρήση απινιδωτή και ο άνδρας σώθηκε.

Ο εκπαιδευόμενος διασώστης που παρείχε βοήθεια στον άνδρα στο DEBATER
Το DEBATER επικοινώνησε με έναν εκ των διασωστών, τον Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη που είναι ο εκπαιδευόμενος από τρεις. Ο ίδιος περιγράφει ακριβώς όσα συνέβησαν, ενώ μιλά και για τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Η περιγραφή του γεγονότος:

«Να διευκρινίσω ότι εγώ είμαι εκπαιδευόμενος διασώστης, δεν είμαι επαγγελματίας.

Υπήρχε live μουσική στην πλατεία που βρισκόμασταν. Ξαφνικά σταμάτησε η μουσική και φώναξε η τραγουδίστρια “Γρήγορα, έναν γιατρό!”. Τρέξανε οι επαγγελματίες και μαζί και εγώ, ως εκπαιδευόμενος, να δούμε τι γίνεται. Είδαμε ότι ο άνθρωπος είχε πάθει ανακοπή, τον ξαπλώσαμε. Ο ένας ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ, εγώ έτρεξα στο αστυνομικό τμήμα που είναι δίπλα για να πάρω τον απινιδωτή. Να διευκρινίσω ότι στο τμήμα υπήρχε και μία βαλίτσα πρώτων βοηθειών, η οποία ήταν πολύ χρήσιμη και μπράβο στο τμήμα που την είχε.

Τους πήγα τον απινιδωτή, ξεκίνησαν την ΚΑΡΠΑ, ένας από τους διασώστες πήγε να φέρει οικειοθελώς το εφεδρικό ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας γιατί το άλλο έχει φύγει σε άλλο περιστατικό και ήθελε τουλάχιστον μία ώρα για να φτάσει. Πήγε το έφερε ο ένας διασώστης. Ο άνθρωπος συνήλθε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, αλλά ξαναέπαθε ανακοπή. Του ξανακάνανε ΚΑΡΠΑ, τον βάλαμε στο φορείο και του γινόταν ΚΑΡΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια που μεταφερόταν από το μαγαζί στο ασθενοφόρο.

Μέσα στο ασθενοφόρο συνήλθε, είναι καλά και βρίσκεται σε κάποιο νοσοκομείο».

«Εδώ είναι μία πλατεία και έχει μαγαζιά ταβέρνες και όλοι αυτοί μαζί κάθε Παρασκευή φέρνουνε live μουσική. Η τραγουδίστρια φώναξε βοήθεια, αλλά δεν ξέρω αν θέλει να δώσει το όνομά της», πρόσθεσε μετά.

Παράλληλα, σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στο να γίνει διασώστης ο νεαρός αναφέρει: «Επέλεξα να γίνω διασώστης και γιατί είδα ότι υπήρχαν ελλείψεις αλλά και γιατί η μητέρα μου είναι νοσηλεύτρια, οπότε έχω κολλήσει το μικρόβιο το να βοηθάμε τον κόσμο».

«Αν δεν υπήρχε ο απινιδωτής δεν ξέρω τι θα γινόταν. Σίγουρα η δουλειά μας θα ήταν πολύ πιο δύσκολη», είπε κλείνοντας ο διασώστης.

Πηγή: Debater.gr