Ρούλα Πισπιρίγκου – Παιδίατρος Τζωρτζίνας: “Σε σταθερή κατάσταση το παιδί όσο ήταν στο Ωνάσειο”

Με την κατάθεση του εντατικολόγου – παιδιάτρου Γιώργου Κουρέλη, που τον Απρίλιο του 2021 εργαζόταν στο Ωνάσειο, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας επανέλαβε όσα υποστήριξε στην προηγούμενη συνεδρίαση ο γιατρούς Γιάννης Παπαγιάννης εξηγώντας πως ο απινιδωτής αν η καρδιά λειτουργούσε θα την είχε ρυθμίσει.

Παράλληλα ο Αλέξης Κούγιας κατέθεσε και γραπτώς το αίτημα για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στη κατηγορουμένη προκειμένου να αποκλειστεί ότι πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν.

«Είχε γίνει παραπομπή από το νοσοκομείο Πάτρας. Είχαμε ενημερωθεί ότι η Τζωρτζίνα υπέστη αιφνίδια ανακοπή. Η παραπομπή έγινε για αξιολόγηση με δεδομένο και το τι είχε συμβεί στα άλλα παιδιά της οικογένειας και για να εκτιμηθεί το παιδί για την τοποθέτηση απινιδωτή» είπε ο μάρτυρας και συνέχισε περιγράφοντας πως το πρώτο βράδυ που εισήχθη στο Ωνάσειο η Τζωρτζίνας έκανε ένα επεισόδιο σπασμών και πυρετό 39.5.

«Διασωληνώθηκε για δύο ημέρες μπήκε σε αναπνευστήρα και από τότε δεν χρειάστηκε να παρέμβουμε ξανά. Ως απότοκο της ανακοπής το παιδί είχε υποστεί εγκεφαλοπάθεια, η οποία προδιαθέτει για επεισόδια σπασμών. Από κει και πέρα το παιδί ήταν σταθερό σε μας. Στα μόνιτορ δεν καταγράψαμε καμία αρρυθμία απλώς είχε ένα επεισόδιο λοίμωξης και εκεί οφείλονταν η παράταση της νοσηλείας της» ανέφερε ο παιδίατρος.

Πρόεδρος: Για το τελικό επεισόδιο; Όσα μπορείτε να μας πείτε…Μάρτυρας: Είναι μια κουβέντα που κάναμε με τον κ. Παπαγιάννη. Αυτό το μηχάνημα αν εντοπίσει αρρυθμία δίνει ρεύμα. Αν πέσουν οι σφίξεις από ένα σημείο και κάτω αναλαμβάνει το μηχάνημα με τη λειτουργία του βηματοδότη. Να δίνει τις σφίξεις που ορίζουμε εμείς. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να είναι ζωντανός χρειάζεται όχι μόνο το ρεύμα αλλά και μηχανική συστολή. Το μηχάνημα σου εξασφαλίζει ότι θα έχεις ρεύμα αλλά δε μπορεί αν δεν έχεις συστολή.

Πρόεδρος: Τα αίτια της ανακοπής θεωρητικά ποια είναι;

Μάρτυρας: Αν για παράδειγμα κάποιος αιμορραγήσει και χάσει το μισό του αίμα η καρδιά θα σταματήσει…υπάρχουν πολλά αίτια.

Ο κ. Κουρέλης ξεκαθάρισε πως το διάστημα που έμεινε το παιδί στο Ωνάσειο δεν εμφάνισε βραδυκαρδίες, αφού δεν υπήρξε καμία καταγραφή στο μόνιτορ, ενώ υπογράμμισε πως εάν έπασχε από κάποιο νόσημα στην καρδιά, αυτό θα αποτυπωνόταν στα ζωτικά σημεία του παιδιού.

Κούγιας: Θα σας πω μια σειρά από επεισόδια για να μου πείτε πως θα τα χαρακτηρίζατε. Δυο επεισόδια με τρομώδης κινήσεις, το ένα το διηγήθηκε το παιδί…. Τι αιτία μπορούν να έχουν;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να απαντήσω, πρέπει να πάει σε νευρολόγο.Κούγιας: Το έστειλαν στο νευρολόγο, τι πρέπει να κάνει ο παιδίατρος για τους σπασμούς;

Μάρτυρας: Συγνώμη τώρα λίγο, η ορολογία είναι μπλεγμένη. Άλλο πράγμα οι τρομώδεις κινήσεις άλλο οι σπασμοί, οι οποίοι είναι καθαρά νευρολογικοί.Κούγιας: Ο νευρολόγος είπε ότι όλα είναι φυσιολογικά, τι πρέπει να κάνει μετά ένας παιδίατρος. Ποια όργανα πρέπει να εξετάσει;

Μάρτυρας: Το σύνηθες είναι να κάνεις ένα εκτεταμένο πάνελ εξετάσεων μια καρδιολογική εξέταση. Εμείς όταν έχουμε υποψίες για καρδιολογικό πρόβλημα καλούμε τον καρδιολόγο.

Κούγιας: Εκεί όμως στη Πάτρα δεν τον κάλεσαν…

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το ξέρω.

Απαντώντας στο πόση ώρα μπορεί να επιχειρεί κάποιος μια αποτελεσματική αναζωογόνηση, ο κ. Κουρέλης απάντησε: «Δεν υπάρχει πρέπει, είναι μέχρι η ομάδα που βρίσκεται εκεί να αποφασίσει. Προσωπικά έχω κάνει σε μωρό αναζωογόνηση 1,5 ώρα και αυτή τη στιγμή χοροπηδάει στις παιδικές χαρές. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, έχω εκπαιδευτεί στην αναζωογόνηση και το ένα μου μεταπτυχιακό είναι εκεί».

Κούγιας: Μπορείτε να μου πείτε στα 60 λεπτά ΚΑΡΠΑ στη Τζωρτζίνα τι συνέπειες θα έχει;Μάρτυρας: Είναι αδύνατον να σας απαντήσω.Κούγιας: Σε ποιο σημείο ένας γιατρός που έχει γνώση της ηθικής της ιατρικής σε ποιο χρόνο μπορεί να το πιθανολογεί αυτό από τη στιγμή που ξεκινά ΚΑΡΠΑ.Μάρτυρας: Ο γενικός κανόνας αλλά χωρίς πρέπει – κανείς δε σου λέει πρέπει να σταματήσεις – είναι ο εξής: Στο 20λεπτο εφόσον δεν έχει επανέλθει η κυκλοφορία μαζευόμαστε η ομάδα και κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης και αποφασίζουμε. Μπορεί να αποφασίσουμε να συνεχίσουμε γιατί έχουμε επέμβει άμεσα, έχουμε κάνει υψηλού επιπέδου ΚΑΡΠΑ και έτσι αποφασίζουμε να συνεχίζουμε. Στο 20λεπτο δηλαδή αρχίζουμε και ο σκεφτόμαστε αλλά χωρίς πρέπει.Κούγιας: Συμφωνείτε με αυτό που λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα η ανακοπή στα 4 λεπτά, μετά έρχεται εγκεφαλική βλάβη.Μάρτυρας: Αυτό που λέει είναι ότι αν ο εγκέφαλος μείνει χωρίς οξυγόνο μπορεί να υποστεί βλάβες. Λέει αν δεν ξεκινήσεις ΚΑΡΠΑ στα 4 πρώτα λεπτά. Οι συνάδελφοι ξεκίνησαν άμεσα.Κούγιας: Έχουμε όμως καθυστέρηση διανοητική και εγκεφαλοπάθεια.Μάρτυρας: Άπαξ και ξεκινήσεις ΚΑΡΠΑ την έκβαση δεν μπορεί να στην υπογράψει κανένας ποτέ.

Η μεταμόσχευση οργάνων

Ο συνήγορος της 34χρονης επέμεινε με ερωτήσεις σχετικά με τη μεταμόσχευση οργάνων με την πρόεδρος της έδρας να διαμαρτύρεται έντονα για τις ερωτήσεις του δικηγόρου.

Κούγιας: Έχουν δίκιο οι γονείς να υποπτευονται ότι τους έγινε μια πλύση εγκεφάλου στο Ριο με σκοπό μεταμοσχευση οργάνων;
Πρόεδρος; Τι σχέση έχει αυτό με την υπόθεση;

Κούγιας: Έχει σχέση με την αξιοπιστία των γιατρών του Ριου που όλοι λένε ότι η μητέρα ήταν απαθής. Δεν ενημέρωσαν τους γονείς ότι μπορεί να μείνει το παιδί ανάπηρο. Το πήραν από το Καραμανδάνειο και το πάνε στο Ρίο και εκεί αρχίζει η ιστορία με τη δωρεά οργάνων, ο κ. Ηλιάδης είπε εδώ ότι είναι καθήκον του αυτό. Μετά άρχισαν με το σύνδρομο Μινχάουζεν και περιμένουμε και εμείς εδώ να διατάξετε τη πραγματογνωμοσύνη να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Γιατί δεν ενημέρωσαν τους γονείς και δεν τους ρώτησαν τους γονείς να τους πουν αν θα συνεχίσουν τη ΚΑΡΠΑ.

Πρόεδρος: Τι σχέση έχει με την υπόθεση που δικάζουμε εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω.

Κούγιας: Θέλω να αναδείξω την αναξιοπιστία και την ανηθικότητα των γιατρών του Καραμανδάνειου και του Ρίου. Ο κ. Ηλιάδης είναι ανήθικος και ας μου κάνει μήνυση. Αυτή η μάνα λέει «πηγαίνετε το παιδί στη ΜΕΘ» όπου δεν μπορούσε να το σκοτώσει. Έχουμε να κάνουμε με αναξιόπιστους μάρτυρες και ρωτάτε τι σχέση έχει η ερώτησή μας. Έπρεπε να τους που ότι το παιδί θα ζει ένα μαρτύριο και δεν τους είπαν ποτέ. Πήγε ο άλλος μετά από 15 λεπτά να κάνει ΚΑΡΠΑ και εσείς τον προστατεύετε. Ο Ηλιάδης τους είπε μετά από δέκα ημέρες και άρχισε το ψήσιμο να γίνουν δωρητές οργάνων. Ο μάρτυρας είπε ότι στα 20 λεπτά έπρεπε να γίνει σύσκεψη. Ο κ. Ηλιάδης έδωσε συνομιλίες του με την κ. κατηγορουμένη σε ένα δημοσιογράφο της κακιάς ώρας με την κ. κατηγορουμένη που λένε πότε θα σας κάνω το τραπέζι με σουβλάκια. Από εκεί και πέρα όλη η προσπάθεια ήταν να πάρουν τα όργανα του παιδιού.