Έβρος: Στη φυλακή οι πέντε συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για διακίνηση μεταναστών

Έβρος: Οι συνοριοφύλακες αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Κομοτηνής – Πάνω από 9 ώρες διήρκησε η απολογία τους

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι πέντε συνοριοφύλακες του Τμήματος Διδυμοτείχου οι οποίοι συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα και κατηγορούνται για διακίνηση παράτυπων μεταναστών, έπειτα από τη μαραθώνια απολογία τους.

Συγκεκριμένα οι πέντε συλληφθέντες οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Η απολογία των συνοριοφυλάκων, που με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, έγινε ατομικά, παρουσία των συνηγόρων υπεράσπισης. Από το πρωί, έξω από τα δικαστήρια βρίσκονταν οι στενοί συγγενείς των συνοριοφυλακων, σύζυγοι και παιδιά, μαζί με φιλικά τους πρόσωπα.

Συνεργάζονταν με Τούρκους διακινητές μεταναστών
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σε συνεργασία με τέσσερις Τούρκους δουλέμπορους κανόνιζαν να έρχονται από την γειτονική χώρα παράνομοι μετανάστες χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος στην παρέβρια ζώνη.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έρχονταν σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι 5 αστυνομικοί διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Το νεότερο είναι ότι υπάρχει και η κατηγορία για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που κάνει όλη αυτή την διαδικασία πολύ δυσκολότερη για τους ίδιους.

Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, οι κατηγορούμενοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ έχει διαταχθεί και Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο ανακριτής θα αποφασίσει αν οι πέντε θα προφυλακιστούν.