Θεσσαλονίκη: Την ενοχή των κατηγορουμένων που απήγαγαν διευθυντή γυμνασίου, ζήτησε ο εισαγγελέας

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» που απήγαγαν γυμνασιάρχη: «Εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι»

Με τη φράση «εκτός από γραφικοί είναι και επικίνδυνοι», ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ζήτησε την ενοχή των 11 κατηγορούμενων, μελών της αυτοαπουκαλούμενης ομάδας «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», για το πρωτοφανές περιστατικό της απαγωγής του διευθυντή Γυμνασίου, τον Δεκέμβριο του 2021, στο Αιγίνιο Πιερίας, λόγω των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού που εφάρμοζε στο σχολείο.

Αξιολογώντας το σύνολο των αποδεικτικών μέσων και τεκμηριώνοντας την πρόταση του νομικά, ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για παράνομη κατακράτηση από κοινού (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από αρπαγή), συμμορία, διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και κατά περίπτωση για σωματική βλάβη και παραβίαση προσωπικών δεδομένων (λόγω βιντεοσκόπησης με κινητό τηλέφωνο των πράξεών τους).

Ο γυμνασιάρχης υπέστη «εξευτελισμό», ήταν «όμηρος» στο αυτοκίνητο, καθώς βρέθηκε «υπό την αυθαίρετη εξουσία των κατηγορουμένων», είπε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελικός λειτουργός, ενώ έκανε λόγο για «παράνοια» και «γραφικότητα» που συνεχίστηκε και στη δικαστική αίθουσα. «Έπρεπε αυτόν τον “επικίνδυνο εγκληματία” να τον δέσουν πισθάγκωνα για να τον πάνε στο αστυνομικό τμήμα» σχολίασε ο ίδιος κατά την αγόρευσή του, αναλύοντας για καθέναν ξεχωριστά τη συμμετοχή του στην επίδικη υπόθεση.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και θα ακολουθήσει η ετυμηγορία των δικαστών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι ακινητοποίησαν τον παθόντα διευθυντή τη στιγμή που έφτανε στο σχολείο και αφού του πέρασαν χειροπέδες, τον μετέφεραν διά της βίας στο αστυνομικό τμήμα του Αιγινίου, όπου τελικά συνελήφθησαν. Τρεις εξ αυτών βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές, ενώ μεταξύ αυτών που παραπέμφθηκαν σε δίκη είναι ένας απόστρατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ίδιοι, στις απολογίες τους αποδέχθηκαν ότι ήταν παρόντες στο περιστατικό αλλά αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται, δίνοντας τη δική τους εκδοχή για τον λόγο της παρουσίας τους στο σχολείο. Κάποιοι μίλησαν για «περιέργεια», κάποιοι για «επίταξη του σχολείου», αλλά κοινός παρονομαστής ήταν η αντίθεσή τους στα ισχύοντα τότε μέτρα για τον κορονοϊό. Ένας εκ των κατηγορουμένων απολογούμενος απέδωσε ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης μιλώντας για διόγκωση του περιστατικού και εκμετάλλευσή του υπέρ των μέτρων.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων