Ρωσίδα «εγκέφαλος» καρτέλ ναρκωτικών συνελήφθη στην Ελλάδα – Πώς δρούσε το κύκλωμα

Το καρτέλ ναρκωτικών έφερνε στην Ελλάδα ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, τύπου skunk, και στη συνέχεια έκανε εξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Κύκλωμα ναρκωτικών με λεία 360.000 ευρώ και «εγκέφαλο» μία Ρωσίδα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καταπολέμηση Ναρκωτικών Κύπρου.

Το καρτέλ ναρκωτικών έφερνε στην Ελλάδα ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, τύπου skunk, και στη συνέχεια έκανε εξαγωγή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος, η Φινλανδία και η Τουρκία, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή τους.

Η ΕΛ.ΑΣ με συντονισμένη επιχείρηση κατάφερε να «ξεσκεπάσει» το κύκλωμα που έκανε χλιδάτη ζωή στη χώρα μας και συνέλαβε 8 άτομα, ανάμεσά τους και τη Ρωσίδα βαρόνη ναρκωτικών. Ακόμη δύο από τους συλληφθέντες είναι Ρώσοι υπήκοοι, ενώ οι υπόλοιποι 5 είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 14/5. Οι συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, πλαστογραφίας πιστοποιητικών και παράβασης του νόμου περί όπλων.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Ύστερα από αστυνομικές ενέργειες, εξακριβώσεις και διασταυρώσεις στοιχείων, χρησιμοποιήσεως ειδικών ανακριτικών τεχνικών, δημιουργίας προφίλ των εμπλεκομένων (profiling), πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση καθώς και ο ρόλος εκάστου των μελών του κυκλώματος.

Αρχηγός ήταν η Ρωσίδα, η οποία ήταν υπεύθυνη για την ανεύρεση ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης διά της μεθόδου της υδροπονικής καλλιέργειας. Οι ποσότητες των ναρκωτικών εισάγονταν αεροπορικώς εντός αποσκευών στην ελληνική επικράτεια από έτερα μέλη της οργάνωσης και από χώρες της Ευρώπης.

Στη συνέχεια εκείνη τους καθοδηγούσε προκειμένου οι ποσότητες αυτές, να εξάγονται σε έτερες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.

Ο υπαρχηγός του κυκλώματος ήταν ένας εκ των Ελλήνων δραστών που συνελήφθησαν. Ήταν άμεσος συνεργός της Ρωσίδας και είχε πλήρη γνώση της δραστηριότητας της οργάνωσης των μελών της οργάνωσης, συμμετέχοντας ενεργά και ο ίδιος στη διεύθυνση και οργάνωση αυτής.

Επίσης, μία ακόμα Ρωσίδα δρούσε ως άμεσος συνεργός της «βαρόνης», η οποία δραστηριοποιείτο στην προμήθεια από Ευρωπαϊκές χώρες και την εισαγωγή ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης από χώρες της Ευρώπης, καθώς και στη διασφάλιση της μεταφοράς των ανωτέρω ουσιών σε χώρες του εξωτερικού.

Τα υπόλοιπα μέλη ασχολούνταν κυρίως με τις μεταφορές της κάνναβης, το κλείσιμο των εισιτηρίων, καθώς και την εύρεση και μίσθωση καταλυμάτων για την διαμονή των μελών-μεταφορέων της οργάνωσης.

Πώς εξαρθρώθηκε το καρτέλ ναρκωτικών

Η Αστυνομία που παρακολουθούσε τους δράστες, εντόπισε δύο από τα μέλη του κυκλώματος στον εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Θεσσαλονίκης
«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», όπου είχαν πάει με σκοπό τη μεταφορά των ναρκωτικών στη Λάρνακα.

Είχαν μέσα σε δύο ταξιδιωτικές αποσκευές 36 νάιλον συσκευασίες οι οποίες περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού μικτού βάρους 42.560 γραμμαρίων, στις οποίες ήταν τοποθετημένα πλήθος φύλλων CARBON, κατάλληλων για
απόκρυψη του περιεχομένου των ανωτέρω αποσκευών. Τις ποσότητες αυτές εισήγαγε η Ρωσίδα «εγκέφαλος» στην Ελλάδα από τη Μαδρίτη.

Αργότερα, εντοπίστηκε ένα άλλο μέλος, Έλληνας, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα πιστόλι, με δύο γεμιστήρες και 18 φυσίγγια, καθώς και μία πλαστή ταυτότητα.

Απογευματινές και βραδινές ώρες της 14ης Μαΐου, προς αποδόμηση του εγκληματικού
κυκλώματος και αποτροπή διασποράς ναρκωτικών ουσιών στην παράνομη αγορά, σε
οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν τα λοιπά εμπλεκόμενα μέλη της
εγκληματικής οργάνωσης, ενώ σε ενεργηθείσες έρευνες σε τέσσερις οικίες στο Νομό
Θεσσαλονικής, σε οχήματα, καθώς και σε σωματικές έρευνες, κατασχέθηκαν συνολικά:

• ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (SKUNK) βάρους -42- κιλών και -560- γραμμαρίων
• Ένα (1) πιστόλι
• Δύο (2) γεμιστήρες πιστολιών
• Δεκαοκτώ (18) φυσίγγια
• Ένα (1) πλαστό Δ.Α.Τ.
• Το χρηματικό ποσό των 27.000 €
• Δύο (2) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
• Μία (1) μοτοσικλέτα
• Δεκατρείς (13) συσκευές κινητής τηλεφωνίας
• Τρία (3) πακέτα συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας
• Ένα (1) απόκομμα κάρτας SIM
• Ένας (1) μετρητής χαρτονομισμάτων
• Ένα (1) ρολό περιτυλίγματος

Από τη διάρθρωση της εγκληματικής οργανώσεως, την μεθοδολογία δράσεως (modus
operandi) των προαναφερόμενων μελών της εγκληματικής οργανώσεως, την ιεραρχική τους δομή και τους ρόλους, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τα διάφορα στάδια εισαγωγής στην Ελληνική Επικράτεια ποσοτήτων κάνναβης από χώρες της Ευρώπης και εν συνεχεία την εξαγωγή των ουσιών αυτών σε έτερες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες, προκύπτει η εκ μέρους των μελών της, κατάρτιση επαγγελματικής υποδομής.

Μάλιστα, η λεία τους από τις παραπάνω ενέργειες ανέρχεται σε τουλάχιστον 360.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στις 15/5, όπου τους ασκήθηκε δίωξη.