Εκλογές 2023: Τα μέτρα της τροχαίας για την έξοδο των ετεροδημοτών – Τι ισχύει για τα διόδια

Εκλογές 2023: Αυξημένα θα είναι τα μέτρα της οδικής ασφάλειας, σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από την Παρασκευή 19 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου και θα κλιμακωθούν – κορυφωθούν τις ώρες – ημέρες μαζικής εξόδου-εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Οι συστάσεις της τροχαίας

  • Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.
  • Να μην χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.
  • Να μην καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.
  • Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.
  • Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσικλέτες.
  • Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.
  • Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Πότε θα είναι δωρεάν οι διελεύσεις

Όσοι έχουν επιβεβαιώσει ότι ψηφίζουν σε άλλη περιοχή από αυτήν όπου διαμένουν -μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών- θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως σε κάθε εκλογική δοκιμασία, έτσι και στις εκλογές 2023 θα είναι δωρεάν οι διελεύσεις από τα διόδια, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής Οδού και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Οι δωρεάν διελεύσεις από τα διόδια στο πλαίσιο των εκλογών θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα του Σαββάτου 20 Μαΐου -δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής- και θα διατηρηθούν μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα τα σχολεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.