Το «μπιλάκι», ο «πρεβεζιάνος» και οι υποψήφιοι πιλότοι που θα έπαιζαν τις ζωές μας «κορώνα γράμματα»

Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα με τα πλαστά διπλώματα πιλότων – Πώς εξάρθρωσε τη σπείρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ήταν βράδυ της 12ης Ιανουαρίου του 2023 όταν μέσα στην απόλυτη σιωπή χτύπησε ένα από τα δεκάδες σταθερά τηλέφωνα στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ασφάλειας. Στην άλλη γραμμή μια γυναικεία φωνή η οποία χωρίς να πει το όνομά της άρχισε να αποκαλύπτει στον αστυνομικό που σήκωσε το τηλέφωνο όλη τη δράση του κυκλώματος πλαστών διπλωμάτων για πιλότους. Ο αστυνομικός κατέγραφε τα πάντα. Δεν πίστευε στ ‘ αυτιά του τα όσα άκουγε.

Μόλις το τηλέφωνο έκλεισε η έρευνα ξεκίνησε και αποκάλυψε τη δράση των 21 συνολικά κατηγορουμένων οι οποίοι αδιαφορώντας για ανθρώπινες ζωές πουλούσαν τα διπλώματα στους υποψήφιους πιλότους με τη βοήθεια της τεχνολογίας έναντι χρηματικών ποσών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε 4 μήνες 5 άτομα είχαν αποκτήσει άδειες επαγγελματία χειριστή αεροπλάνου /ελικοπτέρου σε εναέριες γραμμές υποψήφιων χειριστών – πιλότων, με το συνολικό κέρδος των μελών να αγγίζει τις 40.000 ευρώ.

«Εγκέφαλος» φέρεται να είναι ένας άνδρας 70 ετών με τα αρχικά Σ.Π. ο οποίος είναι πρώην υπάλληλος των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σε συνεργασία με δύο υπαλλήλους των δύο εξεταστικών κέντρων που διενεργούνταν οι θεωρητικές εξετάσεις «καλωδίωνε» τους υποψήφιους πιλότους προκειμένου να δίνουν τις σωστές απαντήσεις.

Τα ποσά για το «χαρτί της επιτυχίας» ήταν: 7.800 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Τα χρήματα παραδίδονταν στον «εγκέφαλο» ο οποίος στη συνέχεια έκανε το μοίρασμα στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος.

Η χειρουργική έρευνα των αστυνομικών αποκάλυψε κάθε λεπτομέρεια από τη δράση τους

Οι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους εφοδιάζονταν από τα κατηγορούμενα μέλη της Συμμορίας με μια μικροσκοπική κάμερα και ακουστικό τύπου «ψείρα».

Με τον τρόπο αυτό, τους υπαγόρευαν τις απαντήσεις, προκειμένου να επιτύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις. Το κύκλωμα έταζε 100% επιτυχία και έπειθε τους υποψήφιους πιλότους να καταβάλλουν τα ποσά. Οι υποψήφιοι που προσέγγιζαν το κύκλωμα ήταν κυρίως σπουδαστές σε Σχολές Πιλότων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις.

Ο «εγκέφαλος» τους εκπαίδευε για την ημέρα των εξετάσεων με τις ψείρες και τις κάμερες. Σε περίπτωση δε που ο υποψήφιος ήταν εγγεγραμμένος σε σχολή πιλότων στο εξωτερικό του χορηγούσαν βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων του δεύτερου βασικού κατηγορούμενου που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Είχαν σκαρφιστεί όμως και δεύτερο τρόπο για τις θεωρητικές εξετάσεις ο οποίος ήταν πιο ακριβός (25.000 ευρώ) και περνούσε από εξεταστικό κέντρο στο Αμάν της Ιορδανίας με συνδετικό κρίκο έναν άντρα με το όνομα Ταρέκ. Τα κινητά που χρησιμοποιούνταν ανήκαν σε πρόσωπα φαντάσματα προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τις αρχές.

Τα μέλη του κυκλώματος μιλούσαν με κωδικούς τόσο μεταξύ τους όσο και με τους «πελάτες» τους. Η κωδική λέξη «τηλεβοήθεια» χρησιμοποιούταν για να περιγράφει η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγράφει το ακουστικό τύπου ψείρας, ενώ οι κωδικές λέξεις «μηχανήματα» ή «πράγματα» χρησιμοποιούταν για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές. Τέλος οι κώδικές λέξεις «μαύροι» χρησιμοποιούταν για να περιγράφουν οι εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές-πιλότοι, υπηκοότητας τρίτων χωρών.

Στις 11 Μαΐου οι αστυνομικοί έχοντας «δεμένη» την υπόθεση έκαναν έφοδο στο κτίριο όπου πραγματοποιούνταν οι θεωρητικές εξετάσεις. Δύο εκ των κατηγορουμένων εντοπίστηκαν να κάθονται σε θρανία εξέτασης και να χρησιμοποιούν i-pad, τα οποία ήταν τοποθετημένα στο θρανίο κάθε ενός εξ αυτών.

Στον έλεγχο που τους έγινε διαπιστώθηκε ότι και οι δύο είχαν τρυπήσει διαμπερώς τα πουκάμισα που φορούσαν στο αριστερό μανίκι και είχαν τοποθετήσει ειδική μικροκάμερα, την οποία είχαν κολλήσει με ταινία εσωτερικά του μανικιού τους, ώστε να μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση τις ερωτήσεις που εξετάζονταν από τον υπολογιστή.

Επίσης, αμφότεροι έφεραν ακουστικά τύπου «ψείρας», εντός του αυτιού τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις απαντήσεις των ερωτήσεων. Ο κάθε ένας, είχε συνδεδεμένο το ακουστικό τύπου «ψείρα» με ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ η μικροκάμερα ήταν συνδεδεμένη με άλλη κινητή συσκευή τηλεφωνίας από το οποίο λάμβανε δεδομένα (ίντερνετ), μέσω σύζευξης.

Την ίδια ακριβώς στιγμή μία άλλη ομάδα Αστυνομικών έκανε έφοδο στο σπίτι του αρχηγού του κυκλώματος ανακαλύπτοντας ότι είχε σε λειτουργία ηλεκτρονικό υπολογιστή και υπήρχε σύνδεση με την εφαρμογή «AviationXam»,. μέσω της οποία είχε ζωντανή εικόνα από τους υποψηφίους.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Ρίστα/Newsbomb