Γιώργος Καραϊβάζ: Ενώπιον του ανακριτή σήμερα οι συλληφθέντες – Τα λάθη που καθυστέρησαν την εξιχνίαση και τα κυκλώματα 

Γιώργος Καραϊβάζ: Λίγες ώρες έμειναν για την απολογία των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Να αντικρούσουν όσα τους καταλογίζονται στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος τους, θα επιχειρήσουν σήμερα με τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή, οι δύο κατηγορούμενοι για εμπλοκή τους στην δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ πριν δύο χρόνια.

Τα δύο αδέλφια που είναι αντιμέτωπα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, σήμερα θα οδηγηθούν για να απολογηθούν ενώπιον του 30ου Τακτικού Ανακριτή μετά το ένταλμα σύλληψης που τους φέρνει ενώπιον των δικαστικών αρχών ως δράστες της μαφιόζικης επιχείρησης που οργανώθηκε για τη δολοφονία του δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο στις 9 Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την συνήγορο του 40χρονου και του 48χρονου αδελφού του, Αθανασία Σταυρή, οι δύο κατηγορούμενοι αμφισβητούν τα στοιχεία που επικαλούνται οι αστυνομικές αρχές για τους εντολείς της.

Η συνήγορος σε δήλωσή της σε τηλεοπτικό σταθμό χαρακτήρισε “ασύνδετα μεταξύ τους” όσα καταγράφονται στην δικογραφία σε βάρος των εντολέων της, αναφέροντας ότι τα δύο αδέλφια βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης με “λογικά άλματα”.

Γιώργος Καραϊβάζ: Όπως ανέφερε η κ. Σταυρή:

«Οι εντολείς αρνούνται με κάθε τρόπο την κατηγορία. Να πούμε και να αποσαφηνιστεί σχετικά με το παρελθόν των δύο αδελφών ότι δεν έχουν ποινικό παρελθόν με την έννοια των καταδικών. Έχουν λευκό ποινικό μητρώο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία φαίνεται να περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Τα εν λόγω, αποκαλούμενα και «πακιστανικά τηλέφωνα» δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά μετά τη δολοφονία. Παράλληλα φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που «γαζώθηκε» ο δημοσιογράφος αλλά και να είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά καθώς οι κατηγορούμενοι αναμένεται ότι μετά τους ισχυρισμούς που θα προβάλλουν θα κληθούν να απαντήσουν σε δεκάδες ερωτήσεις του δικαστικού λειτουργού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, στην οποία φαίνεται να περιγράφεται η δράση και άλλων προσώπων που είχαν εμπλοκή στην δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται να είχαν χρησιμοποιήσει λίγες ημέρες πριν την δολοφονία καρτοκινητά τηλέφωνα -φαντάσματα, έχοντας βάλει σε παύση τα δικά τους. Τα εν λόγω, αποκαλούμενα και “πακιστανικά τηλέφωνα” δεν ενεργοποιήθηκαν ποτέ ξανά μετά τη δολοφονία.

Παράλληλα φέρονται να είχαν λάβει μέτρα για τη διαφυγή τους από το σημείο που “γαζώθηκε” ο δημοσιογράφος αλλά και να είχαν μελετήσει το σημείο ιδιαίτερα προσεκτικά.

Γιώργος Καραϊβάζ: Δολοφονία δημοσιογράφου – Τι θα υποστηρίξουν οι συλληφθέντες

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, θα πουν αρχικά πως ουδέποτε ήρθαν σε επικοινωνία με τους φερόμενους ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Επιπλέον θα ισχυριστούν πως εκείνες τις ημέρες μοίραζαν, με το γνωστό πλέον λευκό βαν, φυλλάδια για τις υπηρεσίες της εταιρείας, μάλιστα διατηρούν ένα ημερολόγιο που αναφέρεται η εργασία αυτή, συν ορισμένα μηνύματα που είχαν ανταλλάξει με τους υπόλοιπους υπαλλήλους της εταιρείας, μέσω των οποίων φαίνεται να συννενοούνται για το πώς θα συνεχίσουν το μοίρασμα των φυλλαδίων.

Κατόπιν, υπάρχει μόνο μία κάμερα που έχει καταγράψει το πέρασμα του λευκού βαν σην οδό Μεγίστης, την ημέρα του φόνου.

Η πυρκαγιά που φέρεται να συνδέεται με το έγκλημα

Υπενθυμίζεται πως την ημέρα της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ είχε αναφερθεί πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο που είχε συνδεθεί με το έγκλημα και τώρα δεν αναφέρεται πουθενά.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση στο Facebook λίγη ώρα μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ όπου έγραφαν «Καλή αρχή» θα υποστηρίξουν πως δεν είχε καμία σχέση με τον φόνο, αλλά επρόκειτο για ένα νέο βαν που είχε αποκτήσει η εταιρεία καθαρισμού.

Γιώργος Καραϊβάζ: Τα λάθη που καθυστέρησαν την εξιχνίαση – Τα κυκλώματα

Σημαντικές υπήρξαν οι καθυστερήσεις στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ αναφορικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο σχηματισμός δικογραφίας εναντίον πέντε ατόμων – εκ των οποίων συνελήφθησαν δύο – που φέρονται εμπλεκόμενα στη δολοφονία του δραστήριου δημοσιογράφου είναι μια σημαντική επιτυχία των αρχών ασφαλείας που πιθανόν θα οδηγήσει και στη διαλεύκανση κι άλλων εγκληματικών ενεργειών, από τις 25 που έχουν σημειωθεί την τελευταία εξαετία.

Kι αυτό γιατί θεωρείται ότι πίσω από αυτές κρύβονται 4-5 ηθικοί αυτουργοί και 3-4 συστήματα «εκτελεστών» που πλέον αρχίζει και χαρτογραφούνται με ευκρίνεια από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Σημειώνεται πάντως ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχε στενή συνεργασία μεταξύ στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικών λειτουργών προκειμένου να προσδιορισθεί αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί (τα περισσότερα προ πολλού καιρού) είναι επαρκή για να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ή όχι.

Όμως η ανάλυση του πλήρους πια φακέλου της δολοφονίας του δημοσιογράφου δημιουργεί ορισμένα ερωτηματικά για ελλειμματικές επιλογές της Αστυνομίας σε κρίσιμες χρονικές περιόδους. Μάλιστα αυτή η αργοπορία και η ύπαρξη αναξιοποίητων στοιχείων φαίνεται ότι είχε διαπιστωθεί από τα τέλη του 2021 και ήταν ανάμεσα στις αιτίες μεταγενέστερης απομάκρυνσης αξιωματικών της Ασφάλεια Αττικής από κρίσιμα πόστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε είχε καταγραφεί η καθυστέρηση στην ανάλυση των κινήσεων του βαν που συμμετείχε στη δολοφονία του δημοσιογράφου, η βραδύτητα ανάλυσης των δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, η μη εμφάνιση «μυστικής» δικογραφίας που ουσιαστικά προσδιόριζε από τον Αύγουστο του 2021 τη δράση των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ και η αποσπασματική εξέταση δεδομένων – κυρίως το 2021 από έναν-δύο αστυνομικούς – χωρίς συντονισμό.

Όμως φαίνεται ότι στη διαλεύκανση της υπόθεσης υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκμετάλλευση των στοιχείων.

Κι αυτό γιατί από τους αρμόδιους αστυνομικούς δεν φαίνεται να υπήρξε τότε εστίαση του ενδιαφέροντος στην ανάλυση του οπτικού υλικού στη δολοφονία Καραϊβάζ, υπάρχει πολυδιάσπαση σε διάφορες υποθέσεις, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα υπάρχει επικέντρωση της προσοχής στη δολοφονία των Γλυκών Νερών της 22χρονης Καρολάιν Κράουτζ. Όπου κι εκεί υπήρχε λάθος της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας με τη δημιουργία βεβαιότητας ότι πρόκειται για έργο ληστών και όχι γυναικοκτονία από τον σύζυγό της Μπάμπη Αναγνωστόπουλο.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η διαπίστωση ότι υπήρχε βαν κοντά στη μοτοσικλέτα των δολοφόνων του Γιώργου Καραϊβάζ υπήρξε στις 14 Μαρτίου 2022, σχεδόν δηλαδή έναν χρόνο μετά το έγκλημα.

Ακόμη είχε διαπιστωθεί ότι από την 1η Αυγούστου 2021 υπήρχε καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της ίδιας συμμορίας που συνδέθηκε με τον θάνατο του δημοσιογράφου, όμως η σχετική έρευνα μπήκε στα «συρτάρια» και εμφανίσθηκε από άλλους αξιωματικούς τον Ιούνιο του 2022.

Επίσης, δεν είχε υπάρξει έγκαιρη ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων με κινητά μιας χρήσης στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ και δεν είχε διαπιστωθεί παρά μόνο προ μερικών μηνών ο συσχετισμός με κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στους Αμπελοκήπους.

Για ένα κατάστημα για το οποίο ήταν ήδη γνωστό από άλλες υποθέσεις ότι τροφοδοτούσε με κινητά μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας, ενώ ο ιδιοκτήτης του ήταν φίλος των υπόπτων για συμμετοχή στη φονική επίθεση κατά του εκπροσώπου των ΜΜΕ.

Ραγδαίες εξελίξεις: Οι δολοφόνοι του Καραϊβάζ, εμπλέκονται σε άλλες τρεις ή τέσσερις δολοφονίες – Ο ρόλος πληροφοριοδότη