Στο «κόκκινο» το ΕΚΑΒ: Τραγικές ελλείψεις καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – Ένα ασθενοφόρο για περιοχή με 450.000 πληθυσμό

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καταγγέλλει τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας με την ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΚΑΒ για τις συνθήκες που επικρατούν.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι ο αριθμός των ασθενοφόρων και η κατάσταση στην οποία βρίσκονται θέτει σε καθημερινό κίνδυνο την ζωή των ασθενών.

Ενδεικτικά καταγγέλλουν πως την προηγούμενη εβδομάδα ο τομέας του Πειραιά, μιας περιοχής με πάνω από 450.000 πληθυσμό, εξυπηρετούνταν από ένα και μόνο ασθενοφόρο λόγω βλάβης των οχημάτων. «Σε μια περιοχή που περιλαμβάνει μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως η Cosco και το λιμάνι, όπου συχνά συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο έλεος. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν πως δεν είναι λίγες οι φορές που αρκετοί διασώστες παραμένουν στο κτήριο του ΕΚΑΒ μέχρι την λήξη της βάρδιας τους λόγω έλλειψης ασθενοφόρων», αναφέρει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Όπως σημειώνει, η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τον Πειραιά, συχνές και πολλές είναι οι καταγγελίες που γίνονται τόσο από εργαζομένους στο ΕΚΑΒ και τα νοσοκομεία όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς για τις ελλείψεις και τα εγκληματικά κενά που υπάρχουν βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή μας καθημερινά.

«Υπεύθυνες για αυτήν την κατάσταση είναι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που άφησαν στο έλεος το δημόσιο σύστημα υγείας με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό, ενώ παράλληλα προωθούν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, βάζοντας εργαζομένους και ασθενείς σε κίνδυνο», τονίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Την ίδια στιγμή- υπογραμμίζει – προωθούν την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων με όποιο μέσο μπορούν. Ενδεικτική είναι η μετατροπή του μοναδικού παιδοογκολογικού νοσοκομείο σε ΝΔΙΔ, ενδεικτική είναι και η ανάθεση που έγινε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο σε εταιρεία ιδιωτικών ασθενοφόρων.

«Αντιμέτωποι με την πολιτική τους που βάζει τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή έχουμε έρθει πολλές φορές. Ως εδώ! Δεν θα επιτρέψουμε να παίζουν με τις ζωές μας! Δεν θα ζήσουμε άλλα Τέμπη για να κερδοσκοπούν εις βάρος την υγείας και της ζωής μας. Απαιτούμε:

Σύγχρονα, ασφαλή, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση των εργαζομένων.