Τελικά έχει αξία η ζωή του αστυνομικού;

Του Αντιπροέδρου Ε.ΑΣ.Υ.Α. και Νομικών θεμάτων Κυριακάκου Παναγιώτη

Εχθές περάσαμε μια δύσκολη μέρα απ’ το πρωί, μέχρι τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες, ένεκα του περιστατικού που έλαβε χώρα με πλήρωμα περιπολικού της ΑΔ, στο οποίο επέβαιναν τρεις αστυνομικοί στο ρεύμα της οδού Πατησίων έναντι της ΑΣΟΕΕ.

Εξ αφορμής αυτού λοιπόν, θα επιχειρήσω να κάνω μια μικρή αποτίμηση για τα όσα συνέβησαν και έγινε μάρτυρας σύσσωμη η Ελληνική κοινωνία με βάση και το βιντεοληπτικό υλικό που είδαμε σε δελτία ειδήσεων και social media. Ομάδα κουκουλοφόρων μέρα μεσημέρι σε έναν απ’ τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, αποφασίζει να στήσει οδοφράγματα με κάδους και να τους πυρπολήσει καταστρέφοντας δημόσια περιουσία και διακόπτοντας ουσιαστικά κάθε μορφή δραστηριότητας στην περιοχή. Για ποιο λόγο; Μα προφανώς γιατί θεωρούν ότι μπορούν. Ταυτόχρονα στήνουν καρτέρι για τυχόν διερχόμενες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να τους εκφράσουν τα αισθήματα αγάπης και αβροφροσύνης! Όπερ και εγένετο. Περί ώρα 12:30 διερχόμενο περιπολικό το οποίο προανέφερα, γίνεται αντιληπτό να κινείται στο απέναντι ρεύμα της οδού Πατησίων με κατεύθυνση το κέντρο της Αθήνας. Τότε εξαπολύουν σφοδρές και με ανθρωποκτόνο πρόθεση επιθέσεις κατά κύματα εναντίον του πληρώματος, εκτοξεύοντας πέτρες καδρόνια και χτυπούν με λύσσα το περιπολικό και τους αστυνομικούς. Η πρόθεσή τους είναι προφανής. Θέλουν νεκρό αστυνομικό.

Οι δύο εκ των τριών αστυνομικών καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν απ’ το όχημα κάτι που δεν συμβαίνει με τον οδηγό. Αυτός κυρίως δέχεται τις μανιώδης επιθέσεις των ατόμων. Τότε αυτός έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο αντίδρασης, ελιγμούς με το όχημα, φωνητικές προειδοποιήσεις προς τους επιτιθέμενους πως θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού για να απομακρυνθούν, ενεργεί βολές εκφοβισμού στον αέρα (Ν.3169/2003). Ξέρει πλέον ότι η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Είναι πατέρας δύο ανήλικων τέκνων και οι σκέψεις πολλές και φωτογραφικές τούτη την ώρα.

Όποιος δεν έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη. Και για να προλάβω τους ειδήμονες, οποιαδήποτε ατομική τακτική απέναντι σε όχλο πάει περίπατο .Παραδείγματα που συνάδελφοί μας έμειναν ανάπηροι, φυτά με μόνιμη μηχανική υποστήριξη έως ότου καταλήξουν σε κάποιον θάλαμο νοσοκομείου, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ενεργώντας με τον υπηρεσιακό του οπλισμό κατάφερε να σώσει την ζωή του και με την συνδρομή λοιπών αστυνομικών δυνάμεων εν συνεχεία να απεγκλωβιστεί απ’ το σημείο.

Στην συνέχεια οι αστυνομικοί οδηγούνται στην ΓΑΔΑ στην γενική ασφάλεια όπου αναλαμβάνει να διερευνήσει το περιστατικό. Εδώ να αναφέρω πως η ποινική δίωξη απ’ την στιγμή που αστυνομικός θα κάνει χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού είναι αυτεπάγγελτη διότι πολλά ακούγονται και γράφονται.

Θέλω να τονίσω πως απ’ την στιγμή που ενημερώθηκε για το περιστατικό η ΕΑΣΥΑ, σύσσωμο σχεδόν το διοικητικό συμβούλιο και οι νομικοί εκπρόσωποι ήτοι ο κ Σκαμπαρδώνης Βάιος και Λιβανίδης Βλάσσης, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά ,στάθηκε δίπλα στους συναδέλφους μας σε αυτή την δύσκολη για αυτούς συγκυρία έως ότου έλαβε λήξη η προβλεπόμενη διαδικασία.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω , πως η Ένωσή μας πιστή στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει , θα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στον δίκαιο αγώνα, στην κοπιώδη προσπάθεια που καταβάλλει ο απλός αστυνομικός για να προασπίσει το δημόσιο αγαθό που λέγεται ασφάλεια ακόμη και με την ίδια του τη ζωή.

ΥΓ. Αναμένουμε την καταδίκη του πολιτικού κόσμου για το περιστατικό ωμής βίας κατά των εργαζόμενων αστυνομικών ,ως πράττουν σε άλλες περιπτώσεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των συντακτών στην κατηγορία “Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ” δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται με τις απόψεις του εκδότη και της συντακτικής ομάδας του Policenews