Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναφορά γιατρού στο «σύνδρομο Μινχάουζεν» έδιωξε την κατηγορούμενη από τη δίκη

Ο γιατρός, που αποτελεί κομβικό μάρτυρα στην υπόθεση, περιέγραψε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η Τζωρτζίνα Δασκαλακη έφτασε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο από το Καραμανδάνειο

Με την κατάθεση του Ανδρέα Ηλιάδη, εντατικολόγου και υπεύθυνου της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ο γιατρός, που αποτελεί κομβικό μάρτυρα στην υπόθεση, περιέγραψε λεπτό προς λεπτό όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η Τζωρτζίνα Δασκαλακη έφτασε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο από το Καραμανδάνειο. Την ίδια στιγμή η Ρούλα Πισπιρίγκου παρακολουθεί προσηλωμένη με το βλέμμα της καρφωμένο πάνω στο μάρτυρα, ενώ αποχώρησε στο σημείο που ο γιατρός αναφέρθηκε στο σύνδρομο Μινχάουζεν.

«Στις 11 Απριλίου 2021 ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας ήμουν στο σπιτι μου. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον εντατικολόγο εφημερίας και μου είπε ότι υπάρχει κλήση από Καραμανδάνειο για ένα σοβαρό περιστατικό. Ζήτησαν κλίνη, τη δώσαμε και του είπα ότι θα πάω στο νοσοκομείο του Ριο. Έφτασα εγώ, το περιστατικό δεν είχε έρθει», ανέφερε ο γιατρός.

Η πρώτη εικόνα που αντίκρυσε ήταν ο αναστατωμένος αναισθησιολόγος κ. Χασαπόπουλος που συνόδευε την μικρούλα κατά τη μεταφορά της. «Ήρθε η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του».

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, είχαν να αντιμετωπίσουν ένα κοριτσάκι 7,5 χρόνων που υπέστη καρδιακή ανακοπή. «Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση» είπε και συμπλήρωσε: «Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα».

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι οι καρδιακές ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση κι αυτό έδινε μια ελπίδα για το παιδί στους γιατρούς. «Γνωρίζουμε ότι η καρδιά ενός παιδιού δεν μπορεί να εμφανίσει έμφραγμα για παράδειγμα. Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αίτια και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού» είπε ο γιατρός και εξήγησε ότι η καρδιακή ανακοπή είναι σπάνια.

«Δεν έχω δει έμφραγμα στην καριέρα μου κι έχω περάσει από όλες τις εντατικές της Ελλάδος. Μόνο η νόσος καβασάκι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα παιδιά. Χωρις να είμαστε 100% σίγουροι είχαμε κάνει τον αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αιτιών και καταλήξαμε σε αυτή την αντιμετώπιση της θεραπευτικής υποθερμίας», είπε ο γιατρός, που όπως διαπίστωσε αργότερα, το παιδί ανταποκρινόταν στη θετικά.

«Επισταμένα ρώτησα τους γονείς για το πως έγινε η ανακοπή. Και πόση ώρα πέρασε. Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες» ανέφερε ο εντατικολόγος και συνέχισε εξηγώντας: «Υπάρχει το φαινόμενο επαναιμάτωσης είναι ένα κακό φαινόμενο γιατί λιμνάζει το αίμα. Το τρίτο 24ωρο ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα η Τζωρτζίνα και αντιμετωπίστηκε με φάρμακα και ειδική αγωγή».

«Είδα δυο θλιμμένους γονείς»

«Ενημέρωσα τους γονείς. Είδα δυο θλιμένους γονείς. Τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί» είπε ο κ. Ηλιαδης και αναφέρθηκε στην απόφαση των γιατρών να κάνουν πιο εξειδικευμένο monitoring στην καρδιά.

Σχολιάζοντας την αυξημένη τροπονίνη που βρέθηκε στο παιδί ανέφερε: «Όταν για 50 λεπτά κάποιος πιέζει τον θώρακα και μόνο αυτό είναι αίτιο να ανέβει η τροπονινη. Αλλά και το ίδιο το ρεύμα που δίνεται για την επαναφορά αυξάνει την τροπονίνη. Η αυξημένη τιμή στην τροπονίνη αποδόθηκε εκεί. Όμως έπεσε πάρα πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου».

«Η ογκολόγος δεν είχε πειστεί για τα αίτια θανάτου της Μαλένας»

Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν το γιατρό στο να ζητήσει ιστορικό αιφνίδιου θανάτου και ενημερώθηκε για αιφνίδιο θάνατο της Μαλένας που αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια. «Πήρα την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθω το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πειστεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και ποσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε και εξήγησε πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια.

Οι γιατροί έλαβαν την πληροφορία και για το θάνατο της Ίριδας στην κούνια και όπως είπε ο γιατρός «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Οι δυο θάνατοι στο οικογενειακό ιστορικό έκαναν τον κ. Ηλιαδη να αναζητήσει τον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη.

«Έστειλα τα πάντα και καταλήξαμε ότι έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τη μικρή. Δεν ήταν γιατρός ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος για όλα. Αρχίσαμε την επικοινωνία με τον κ. Παπαγιάννη και μίλησα με τον κ. Αναστασακη. Αφού είχαμε αποκλείσει τα πάντα ψάχναμε την καρδιά. Ξεκίνησε ο περίφημης γονιδιακός έλεγχος. Την πρώτη στιγμή που ήρθε βέβαια πήραμε αίμα και ούρα. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει σχετικό φάρμακο» κατέθεσε ο εντατικολόγος που χαρακτήρισε «αφρόκρεμα» της χώρας τους γιατρούς που ασχολήθηκαν με την περίπτωση της Τζωρτζίνας.«Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασακης το κατάφερε και το έκανε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης.

Το σύνδρομο Μινχάουζεν

Την ώρα που ο γιατρός ξεκίνησε να αναφέρεται στο σύνδρομο Μινχάουζεν η Ρούλα Πισπιρίγκου αποχώρησε από την αίθουσα. «Το καμπανάκι ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει» είπε ο γιατρός και εξήγησε πως ξεκίνησε να εξετάζει το ενδεχόμενο να πρόκειται για σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

«Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορα. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιου. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιαδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δύο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά…δε θα λυτρώθηκα. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια. Το κράτησα με ευλάβεια μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας», είπε συγκινημένος.

«Τα άκουσα όλα»

Την αντίδραση του ζευγαριού αντιμετώπισε ο κ. Ηλιαδης στην πρόταση για την εξέταση από ψυχίατρο. «Οι γονείς της Τζωρτζίνας μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιολα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε «κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα». Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Αν και ο εντατικολόγος περίμενε πως οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό το γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», όπως είπε, «εκείνοι δεν ήρθαν έτσι. Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια». Ο κ. Ηλιαδης εξήγησε ότι αρχικά του είπαν να απευθυνθει σε κοινωνικούς φορείς. «Έτσι σκέφτηκα το Χαμόγελο του Παιδιού. Πήρα τηλέφωνο, μίλησα μαζί τους, έγινε μια επαφή με την οικογένεια. Το δεύτερο τηλέφωνο μου όμως ήταν πολύ πιο σαφές για το τι μπορεί να συμβαίνει. Μου είπαν ότι δεν μπορούν να με βοηθήσουν. Έτσι το άφησα εκεί και επέστρεψα στο παιδί».