Στη φυλακή οδηγούνται οι δύο κατηγορούμενοι τρομοκράτες από το Πακστάν οι οποίοι σχεδίαζαν χτύπημα στο Ψυρρή
Προφυλακίστηκαν οι δύο τρομοκράτες που ετοίμαζαν αιματηρή επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο δεύτερος τρομοκράτης υποστήριξε στην απολογία του στον ανακριτή πως δεχόταν απειλές και είπε πως «λειτουργούσε υπό το καθεστώς απειλών».
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή στις 11:30 το πρωί της Παρασκεύης με την κατηγορία της τρομοκρατίας. Γνωρίζοντας και οι δύο πλέον ότι κανένας αρχηγός από την Τεχεράνη δεν μπορεί να τους… σώσει, μίλησαν για τα σχέδια τους, τις επαφές και τους στόχους τους στη χώρα μας. Οι κατηγορούμενοι μεταφέρθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, οι δύο τρομοκράτες δεν δέχονται αυτά που τους καταλογίζουν. Μόνο ο ένας από τους δύο τρομοκράτες παραδέχθηκε στην απολογία του ότι υπό το καθεστώς απειλών τράβηξε φωτογραφίες από το εστιατόριο.
«Άλλαξα γνώμη, δεν ήθελα να το κάνω αλλά δεχόμουν πιέσεις», φέρεται να έχει πει στην ΕΥΠ ο 27χρονος Χαϊντέρ, ο οποίος μετά τη σύλληψή του επιχειρεί να εμφανίσει ένα άλλο προφίλ από αυτό που αποκαλύπτουν τα μηνύματα με τον εγκέφαλο στο Ιράν.
Υποσχόταν να αιματοκυλήσει την καρδιά της Αθήνας και να καταγράψει με το κινητό του, τους νεκρούς και τους τραυματίες και να στείλει στον αρχηγό τα πειστήρια της φρίκης. Η κίνηση και μόνο που υποσχόταν δείχνει πως πρόκειται για «κρύο αίμα».
Το ερώτημα είναι αν οι δύο συλληφθέντες, ο Χαϊντέρ και ο Χουσεΐν είναι οι μόνοι στη χώρα μας.
Ποιοι ήταν αυτοί που θα τους προμήθευαν τον βαρύ οπλισμό; Γνώριζαν οι «πωλητές» τον σκοπό;
Οι τρομοκράτες είχαν έρθει σε επαφή και με ανθρώπους της νύχτας στη χώρα μας;
Ερωτήματα για τα οποία αναζητά απαντήσεις η ΕΥΠ με την έρευνα να μην σταματά στην σύλληψη των δύο ανδρών.
Πηγές αναφέρουν ότι οι δράσεις που σχεδίαζαν δύσκολα θα μπορούσαν να οργανωθούν από μια μικρή ομάδα με τις αρχές να αναζητούν αν γύρω από τα βασικά πρόσωπα υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι είχαν τον δικό τους ρόλο.
Το τρομοκρατικό δίκτυο και το σχέδιο για μακελειό
Σύμφωνα με την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική και τη Μοσάντ, οι δύο Πακιστανοί ήταν μέλη της ειδικής ομάδας «Κουντς», το «μακρύ χέρι» του Ιράν.
Το σχέδιό τους ήταν να πετύχουν ένα πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στην καρδιά της Αθήνας. Μάλιστα, λίγο πριν τη σύλληψή τους, βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της εκτέλεσης του δολοφονικού τους σχεδίου.
Οι διάλογοι που αντάλλασσαν μεταξύ τους αλλά και με τον εγκέφαλο του δικτύου, ο οποίος μένει στο Ιράν και τους καθοδηγούσε, είναι ανατριχιαστικοί και αποκαλυπτικοί.
Σε έναν από τους διαλόγους των τρομοκρατών φαίνεται ο καθοδηγητής τους να αναφέρει: «Δύο-τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία».
Ο 27χρονος φέρεται να απαντά: «Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω σε χώρο σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα».
Απαντά ο καθοδηγητής: «Να γίνει δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο. Το καταλαβαίνεις;» και απαντά 27χρονος «θα γίνει. Σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο».
Είχαν στο στόχαστρο και το Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος
Εκτός από το εστιατόριο-συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, οι Πακιστανοί τρομοκράτες είχαν σχεδιάσει αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», αυτός ο στόχος δεν θεωρήθηκε εφικτός λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονταν στην ευρύτερη περιοχή και έτσι επελέγη εναλλακτικά η εβραϊκή «συναγωγή» στου Ψυρρή. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης (σ.σ. περιέχει περίπου 200 σελίδες καταγραφών από τα κατασχεθέντα κινητά των συλληφθέντων και 30σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.).
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισαν «Τα Νέα», η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε από ένα ανώνυμο mail που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες τον Νοέμβριο και στο οποίο υπήρχε υπόδειξη για το ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο όπου εργαζόταν ένας από τους υπόπτους, καθώς και στοιχεία για τον 30χρονο ομοεθνή και συντοπίτη καθοδηγητή τους με το όνομα «Αμπάς» που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.
Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα δικαστικά έγγραφα, λοιπόν, υπήρξαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών μέσω της εταιρείας Western Union σε συγγενείς των εμπλεκόμενων στο Πακιστάν από τον συντονιστή τους. Ακόμη, σε διαλόγους αναδεικνύεται ότι οι δύο συλληφθέντες (σ.σ. εκπροσωπούνται νομικά από τον αυτεπαγγέλτως διορισμένο δικηγόρο Ηρακλή Στάβαρη) είχαν προσεγγίσει Αλβανό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για να συμμετάσχει σε δολοφονίες Ισραηλινών εκτός της συναγωγής του Ψυρή, κάτι το οποίο αρνήθηκε, απαντώντας ότι αυτός προχωρά μόνο σε χτυπήματα με μαχαίρι.
Επιπλέον, ένας από τους συλληφθέντες έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι θα συμμετείχε στην επιχείρηση δολοφονίας των Ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της χρηματικής αμοιβής, αλλά και επειδή φοβόταν τις απειλές που δεχόταν από τον «Αμπάς», ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες στο Πακιστάν.
Στο μικροσκόπιο άλλοι 8 Πακιστανοί
Πέρα από τους δύο Πακιστανούς συλληφθέντες, οι Αρχές έχουν εστιάσει και σε ακόμα 8 άτομα που ίσως προσεγγίστηκαν από το δίκτυο για να «στρατολογηθούν».
Μάρτυρας «κλειδί» είναι ένας άνδρας που γνώριζε τον 29χρονο Πακιστανό και φέρεται να είχε φιλικές σχέσεις μαζί του. Ο άνδρας αυτός, που πλέον μένει μόνιμα στην Ιταλία, «έσπασε τη σιωπή» του και μίλησε για όσα γνωρίζει για τον ένα εκ των δύο τρομοκρατών.
Όπως είπε, γνωρίζονται από το 2017, όταν πέρασαν μαζί από την Τουρκία στην Ελλάδα. Έμειναν μαζί, μάλιστα, και σε Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στην πόλη της Δράμας. Έχουν, επίσης, και φωτογραφίες μαζί στο Facebook.
Ο ίδιος τόνισε ότι όσο καιρό τον ήξερε δεν του έδειξε ποτέ σημάδια πώς ετοιμάζει κάτι, ή ότι έχει εξτρεμιστικές τάσεις. Φέρεται να υποστήριζε ότι ο λόγος που ήρθε στην Ελλάδα ήταν βιοποριστικός, ενώ τα χρήματα που έβγαζε τα έστελνε πίσω στην οικογένειά του.
Ο φίλος του τρομοκράτη σημείωσε, επίσης, ότι όσο βρισκόταν στην Ελλάδα εργαζόταν συνήθως ως λαντζιέρης σε εστιατόρια, αλλά και ως εργάτης γης στην ύπαιθρο. Τον περιέγραψε ως ένα ήσυχο και κλειστό παιδί. Δεν του περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να είναι τρομοκράτης. «Δεν πρόσεξα κάτι περίεργο, για να γίνει τρομοκράτης», ανέφερε.