Με καλάσνικοφ θα «γάζωναν» αθώους στο εστιατόριο στου Ψυρρή οι δύο τρομοκράτες – 15.000 ευρώ για κάθε νεκρό η ταρίφα

Το νέο μοντέλο ισλαμικής τρομοκρατίας με το οποίο Πακιστανοί που ζουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις στρατολογούνται από συμπατριώτες τους- στελέχη παραστρατιωτικών οργανώσεων που ζουν στο Ιράν και με το δέλεαρ των χρημάτων, πραγματοποιούν τρομοκρατικά χτυπήματα, κρύβεται πίσω από το δίκτυο που εξάρθρωσε η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική εχθές 28/3

Οι εντολές έρχονταν από το Ιράν, από έναν άνδρα ο οποίος θεωρείται ότι ήταν το πρόσωπο που κινούσε τα νήματα και τους είχε υποδείξει τον εν λόγω χώρο.

Όλοι τους κατάγονταν από μία από τις κυριότερες πόλεις του Πακιστάν, την Σαργκόντα της επαρχίας Παντζάμπ.

Όπως προέκυψε, είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση του χώρου, τον οποίο είχαν φωτογραφήσει ενώ εξέταζαν με ποιον τρόπο θα πραγματοποιούσαν την επίθεση, έχοντας ως επιλογές είτε δηλητήριο, είτε πυροβόλα όπλα, είτε εκρηκτικά.

Συναγερμός στις ελληνικές αρχές ασφαλείας

Η υπόθεση που αξιολογείται από τους αναλυτές ως ιδιαίτερα σοβαρή έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις ελληνικές αρχές ασφαλείας, που προσπαθούν να διαπιστώσουν σε ποιο βαθμό έχουν εισχωρήσει στις κοινότητες των Πακιστανών που διαβούν στην Ελλάδα, οι στρατολόγοι που ελέγχονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις του Ιράν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξετάστηκαν από τις ελληνικές υπηρεσίες περίπου 20 άτομα- ομοεθνείς των δυο Πακιστανών χωρίς να προκύψει εμπλοκή τους στα εξτρεμιστικά σχέδια των δυο συλληφθέντων. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε κάποιους να συμμετάσχουν έναντι αμοιβής στην επίθεση του εστιατορίου – συναγωγή της οδού Αισώπου στου Ψυρρή και εκείνοι το αρνήθηκαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 30χρονος Πακιστανός από την Τεχεράνη- αρχηγός του δικτύου, επέβαλε στους δυο συλληφθέντες, την επίθεση να την κάνουν με όπλα, την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Για κάθε νεκρό που θα «γάζωναν» θα έπαιρναν 15.000 ευρώ.

Στις 15 και 16 Φεβρουάριου συνελήφθησαν από την Αντιτρομοκρατική, κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση και έτσι κατέσχεσαν τα κινητά τους και στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ, ανέσυραν τις επαφές και τις συνομιλίες που είχαν μεσώ διαδικτυακών εφαρμογών.

Όπως προέκυψε, πρώτος στόχος ήταν το εστιατόριο- εβραϊκή συναγωγή στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή, ενώ κατέγραφαν και κινήσεις ισραηλινών προσώπων οι οποίοι υποτίθεται θα ήταν οι επόμενοι στόχοι.

Οι Πακιστανοί, περιγράφονται ως ιδιαίτερα σκληρά άτομα χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και σεβασμό απέναντι στην ανθρώπινη ζωή. Αυτό που τους ενδιέφερε, λένε οι αναλυτές των δυο υπηρεσιών, είναι να σκοτώσουν όσοι πιο πολλά άτομα μπορούσαν για να ανέβει το ύψος της ματωμένης αμοιβής ενώ ήταν και εμποτισμένοι με θρησκευτικό φανατισμό.

Πώς απετράπη αιματοκύλισμα σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Όπως προκύπτει είχαν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυξημένα μέτρα προστασίας, λόγω του υψηλού βαθμού επικινδυνότητας, όσον αφορά εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους.

Οι Αρχές είχαν προχωρήσει σε συλλήψεις Πακιστανών σε Κύπρο και Τουρκία. Στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο του 2021 όπου απετράπη η επίθεση σε βάρος ενός Ισραηλινού επιχειρηματία και της οικογένειας του και τον Ιούνιο του 2022 οι τουρκικές αρχές είχαν προχωρήσει στη σύλληψη πέντε ατόμων λίγο πριν την επίθεση σε βάρος Ισραηλινών, στην Κωνσταντινούπολη.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, πως στη χώρα μας, υπήρχε εντατικοποίηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας σε χώρους εβραϊκών συναγωγών.

ΕΥΠ και Μοσάντ ταυτοποίησαν τους τρομοκράτες

Η ΕΥΠ, από τον περασμένο Αύγουστο, είχε συγκεντρώσει αποσπασματικές πληροφορίες για τρομοκρατικό δίκτυο, χωρίς όμως μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή να ήταν ορατή κάποια απειλή.

Οι αναλυτές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, κατάφεραν να συνθέσουν τα κομμάτια του παζλ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην χαρτογράφηση κινήσεων, διασυνδέσεων και τελικά στην ταυτοποίηση των τρομοκρατών.

Στο στάδιο αυτό συνέδραμε η Μοσάντ, η Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, με την παροχή πληροφοριών για την δομή της οργάνωσης, τη μεθοδολογία, τα κίνητρα και τη στρατολόγηση ατόμων.

Σε Ζάκυνθο και Σπάρτη ζούσαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που συνελήφθησαν, μπήκαν παράνομα στη χώρα από την Ορεστιάδα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια.

Οι δύο συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι 27 και 29 ετών και είχαν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών τουλάχιστον εδώ και τρεις μήνες.

Συνελήφθησαν πριν ένα μήνα περίπου για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα και ήταν κρατούμενοι για διοικητική απέλαση.

Το αποτέλεσμα ήταν η ΕΥΠ, με την συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής, να οδηγηθεί στη σύλληψη των δύο τρομοκρατών Πακιστανών σιιτών, που ζούσαν στην Ζάκυνθο και τη Σπάρτη εκεί που φαίνεται να εργάζονταν ως εργάτες γης.

Δεν είχαν χαρτιά, καθώς είχαν μπει στη χώρα μας παράνομα και έτσι αρχικά οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή τους, όπου κρατήθηκαν για διοικητική απέλαση.

Από την πρώτη στιγμή  κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα και από την έρευνα που έγινε σε αυτά, εντοπίστηκαν ψηφιακά αρχεία τα οποία αφού εξετάστηκαν και μεταφράστηκαν, οδήγησαν και στην αποκάλυψη του σχεδίου τους.

Τι «αποκάλυψαν» τα κινητά τους

Όταν συνελήφθησαν, κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, usb και άλλα αντικείμενα, τα οποία και εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια. Οπλισμός μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί.

Από την έρευνα έγινε γνωστό πως οι δύο Πακιστανοί είχαν επικοινωνία με ομοεθνή τους, που μένει στο Ιράν, και ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς θα χτυπήσουν το ισραηλινό εστιατόριο – συναγωγή.

Μάλιστα, οι συλληφθέντες προσπάθησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα στους δύο Πακιστανούς

Το πρωί της Τρίτης (28/3), οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), ενώ ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και σε βάρος ακόμα ενός ατόμου, το οποίο πιθανότατα είναι εκείνο που φέρεται να τους έδινε τις εντολές, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ε.Ε. κατέχει ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο ως προς αυτού του είδους τις απειλές, μέσα από την ατζέντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που βασίζεται στους πυλώνες της πρόβλεψης, της πρόληψης, της προστασίας και της αντίδρασης.

Τα τελευταία χρόνια -κυρίως την τελευταία τριετία- έχουν χρηματοδοτηθεί αρκετά έργα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη τεχνικών, εργαλείων και μεθόδων για την προστασία χώρων λατρείας.

Η ανακοίνωση για τη σύλληψή τους

Η σύλληψη των δύο συλληφθέντων έγινε από την ΕΥΠ με τη βοήθεια της Μοσάντ. Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

«Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα μας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) εξαρθρώθηκε δίκτυο τρομοκρατών που με καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα κατά προσεκτικά επιλεγμένων στόχων στην ελληνική επικράτεια.

Στη βάση πληροφοριών που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επιχειρήσεις στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Στο πλαίσιο των συντονισμένων αυτών δράσεων των δύο Υπηρεσιών, συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Είχαν ως στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της.

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων αποκαλύφθηκε και επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου:

  • είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης, κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας,
  • είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στο σχεδιασμό της επίθεσης,
  • είχαν λάβει τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος,
  • σε εφαρμογή οδηγιών αυτών αναζητούσαν και έτερα πρόσωπα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία, ενώ πρωινές ώρες της 28/03/2023, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή.

Οι έρευνες συνεχίζονται».