Θεσσαλονίκη: Μετέφεραν λαθραία τσιγάρα με αυτοκίνητα «κλώνους»

Αυτοκίνητα «κλώνους», προκειμένου να παραπλανούν τις αρχές, κατηγορούνται ότι δημιουργούσαν, για τη μεταφορά λαθραίων καπνικών προϊόντων, τα μέλη κυκλώματος που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, αρχικά συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2020 ένας 44χρονος, όταν κατασχέθηκαν περισσότερα από 150.000 λαθραία καπνικά προϊόντα. Κατόπιν εισαγγελικής εντολής σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, δεύτερη (αυτοτελής) δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και κλοπή. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ο 44χρονος και δύο ακόμη πρόσωπα, 40 και 46 ετών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, τα κατηγορούμενα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης και πώλησης λαθραίων καπνικών προϊόντων, φρόντιζαν για την εξασφάλιση «επιχειρησιακών» οχημάτων, ώστε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης να γίνεται απρόσκοπτα και παραπλανώντας τις αρμόδιες Αρχές, με τους εξής τρόπους:

  • είτε προχωρούσαν στην κλοπή οχήματος ή στην εισαγωγή του από χώρα του εξωτερικού, χωρίς όμως να κινήσουν τις διαδικασίες ταξινόμησης, και στη συνέχεια αλλοίωναν τον αριθμό πλαισίου και τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε νόμιμα οχήματα ιδίας μάρκας, τύπου και χρώματος,
  • είτε μέλος του κυκλώματος εμφανιζόταν ενώπιον της αρμόδιας υπηρεσίας και με πλαστά στοιχεία ταυτότητας μεταβίβαζε στο όνομά του νόμιμα αποκτηθέν μεταχειρισμένο όχημα, προκειμένου να υφαρπάξει την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες από τη υπηρεσία μεταφορών. Στη συνέχεια, με βάση τα πλαστά αυτά στοιχεία του ιδιόκτητη του οχήματος, τον αριθμό πλαισίου του οχήματος, την άδεια κυκλοφορίας και τις πινακίδες δημιουργούσαν απροσδιόριστο αριθμό οχημάτων «κλώνων».

Από την περαιτέρω έρευνα για τα τρία οχήματα που είχαν βρεθεί σε προαύλιο χώρο επιχείρησης, προέκυψε ότι το ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο και ένα Ι.Χ. φορτηγό δεν είχαν ταξινομηθεί στη χώρα μας και αποτελούσαν αυτοκίνητα «κλώνους». Επιπλέον, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2022, αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης εντόπισαν στην περιοχή της Νικόπολης και στο κέντρο της πόλης δύο επιπλέον Ι.Χ. αυτοκίνητα «κλώνους» της οργάνωσης τα οποία κατασχέθηκαν.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων