Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Ζητά τους φακέλους των δυστυχημάτων στον ΟΣΕ την τελευταία 15ετία

Τέμπη: Εντολή στο διοικητή του ΟΣΕ προκειμένου να σταλούν όλοι οι φάκελοι που αφορούν σιδηροδρομικά δυστυχήματα της τελευταίας δεκαπενταετίας σε όλο το δίκτυο έδωσε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος

Σύμφωνα με την έγγραφη εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή σχετικά με το πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια, που έγιναν αυτά, πόσα θύματα είχαν και που οδήγησε η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαίτιους.

Η αποστολή των φακέλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τον κ. Ντογιάκο, προκειμένου να ελεγχθεί, αν οι ευθύνες που αποδόθηκαν ήταν οι πραγματικές ή εάν εκτός από εκείνους που διώχθηκαν ποινικά ή καταδικάστηκαν, υπήρχαν και άλλα πρόσωπα στα οποία δεν «έφτασαν» οι έρευνες, όποτε και πρέπει να επαναξιολογηθούν.

Το δυστύχημα στο Άδενδρο

Υπενθυμίζεται, ότι το ενδεχόμενο ανάσυρσης από το αρχείο μιας ακόμη υπόθεσης σιδηροδρομικού δυστυχήματος εξετάζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Στο «μικροσκόπιο» του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού μπήκε η δικογραφία σιδηροδρομικού δυστυχήματος το 2017 στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όταν τρένο εκτροχιάστηκε κι έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Ο κ. Ντογιάκος με έγγραφο του προς την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης ζητά να του σταλεί η δικογραφία που είχε σχηματιστεί προκειμένου να την επανεξετάσει ως προς το σκέλος που αφορά καταγγελίες για μη εκσυγχρονισμό του δικτύου, αφού η υπόθεση έχει φτάσει στη δικαιοσύνη σε ότι αφορά τον υπαίτιο του δυστυχήματος.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2017 το τρένο είχε εκτροχιαστεί, υπήρξαν τρεις νεκροί ανάμεσα τους και ο ένας μηχανοδηγός του τρένου, ενώ ο δεύτερος μηχανοδηγός οδηγήθηκε σε δίκη αλλά αθωώθηκε.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διενέργεια νέας έρευνας, θα εξεταστεί η τέλεση κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεων, αφού πιθανά πλημμελήματα έχουν παραγραφεί. Πάντως, ήδη ο κ. Ντογιάκος ζήτησε να ερευνηθεί και το πως διέρρευσε το πλήρες κείμενο της απολογίας του σταθμάρχη σε μέσο ενημέρωσης.