Οι δικοί μας καθημερινοί ήρωες

Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διακρίνεται διαχρονικά για την αυτοθυσία, τον ηρωισμό, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του και καθημερινά αγωνίζεται να διαφυλάξει το αγαθό της ασφάλειας και να προτάξει το υψηλό αίσθημα ευθύνης που το διακατέχει και που περιγράφει τον γενικότερο επαγγελματισμό του Σώματος.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών επιθυμούμε να δημοσιοποιήσουμε δύο περιστατικά στα οποία ενεπλάκησαν περιπολικά της Άμεσης Δράσης Αττικής, όπως μας μετέφεραν τα ίδια τα μέλη μας, τα οποία προσφάτως επισκέφτηκαν τα γραφεία της Ένωσής μας και συνομίλησαν με αντιπροσωπεία του Προεδρείου της Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Τέτοιες πράξεις αποτελούν παραδείγματα αστυνομικών με σπουδαία προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.

α) Την Τετάρτη 28/12/2022, εκτελώντας υπηρεσία το Α8-2 πλήρωμα της Δ’ Αλλαγής της Άμεσης Δράσης, έλαβε σήμα από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης για αιφνιδίως παθών βρέφος στα Καμίνια. Άμεσα το περιπολικό μετέβη τάχιστα στο σημείο μετά από περίπου 1′. Προσεγγίζοντας στο σημείο αντίκρυσαν μια γυναίκα με το βρέφος της τυλιγμένο σε κουβέρτες μέσα στην αγκαλιά της. Καθώς δεν είχε φτάσει το ΕΚΑΒ και λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του συμβάντος, αφού το βρέφος δεν ανέπνεε και είχε μελανιάσει, επιβίβασαν άμεσα την μητέρα στο περιπολικό. Άμεσα ξεκίνησαν για το Νοσοκομείο Παίδων «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» με μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μέσα σε δευτερόλεπτα, ο συνοδηγός ζήτησε από την μητέρα να ανοίξει λίγο την κουβέρτα ώστε να δει την όψη του βρέφους. Αντίκρυσε μια πολύ άσχημη εικόνα που υποδείκνυε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Συγκεκριμένα το βρέφος είχε ανοιχτό το στοματάκι του, είχαν ασπρίσει εντελώς τα χείλη του, το χρώμα του ήταν μελανό με λευκό και το κεφαλάκι του κρεμόταν σχεδόν ανεξέλεγκτα, προφανώς εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του. Ζήτησε από τη μητέρα να του δώσει το βρέφος προκειμένου να το βοηθήσει, αλλά επειδή αυτή θεωρούσε ότι είχε «φύγει» ή ότι «φεύγει», του κούνησε το κεφάλι της αρνητικά. Άμεσα και πάλι, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκε το Κέντρο και κινούνταν αναγκαστικά με πολύ υψηλή ταχύτητα και απαιτητικούς ελιγμούς, ο συνάδελφος ζήτησε εκ νέου και όσο πιο πειστικά μπορούσε να του δώσει το βρέφος να βοηθήσει, όντας γνώστης πρώτων βοηθειών, ΚΑΡΠΑ κλπ. Τότε τον εμπιστεύθηκε, του το έδωσε και το σταθεροποίησε ανάμεσα στα πόδια του, εξαιτίας της υψηλής ταχύτητας που κινούνταν. Προέβη σε έλεγχο και διαπίστωσε ότι το βρέφος δεν είχε αναπνοή και πιθανότατα ούτε σφυγμό, καθώς δεν ανταποκρινόταν στον έλεγχο. Ενημέρωσε το Κέντρο Άμεσης Δράσης πως θα προβεί σε ΚΑΡΠΑ στο βρέφος. Άμεσα άρχισε να εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ (για βρέφη) και μετά από κάποιες προσπάθειες, ένα λεπτό περίπου αργότερα, το βρέφος άρχισε να ανταποκρίνεται με θωρακικούς σπασμούς, πετάρισμα στα μάτια και προσπάθεια να αναπνεύσει. Ο αστυνομικός αναθάρρησε και συνέχισε να το βοηθάει αναπνευστικά για να επανέλθει. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα άρχισε να ανοίγει τα μάτια του, όντας ζαλισμένο, προφανώς από την έλλειψη οξυγόνου προηγουμένως. Στη συνέχεια της παρέδωσε στο πίσω κάθισμα το βρέφος για να είναι πιο ασφαλές και ενημέρωσε το Κέντρο Άμεσης Δράσης ότι επανήλθε. Μετά από 8΄ από τη στιγμή που ξεκίνησαν από τα Καμίνια, έφτασαν στο νοσοκομείο. Οι αστυνομικοί αποβίβασαν την μητέρα με το βρέφος και εισήλθαν μαζί της στα επείγοντα προκειμένου να την βοηθήσουν περαιτέρω, διότι ήταν ακόμα σε κατάσταση σοκ, αλλά και για να ενημερωθούν οι γιατροί για τις ενέργειές τους. Οι γιατροί τους ευχαρίστησαν και τους τόνισαν ότι η ΚΑΡΠΑ ήταν καθοριστικής σημασίας αφενός για την διάσωση του βρέφους και αφετέρου για να μην του προκαλέσει η περαιτέρω έλλειψη οξυγόνου κάποια μη αναστρέψιμη ή μόνιμη βλάβη.

Επιβαίνοντες Αστυνομικοί: Αρχ/κας ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Γιώργος και Ανθ/μος ΦΛΕΣΣΑΣ Νικόλαος

β) Την Τετάρτη 8/2/2023 πλήρωμα με κωδικό Β4-3 της Γ΄ αλλαγής της Άμεσης Δράσης και ενώ βρισκόταν στη διάθεση της Διεύθυνσης Τροχαίας επί της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας στα διόδια Αφιδνών, ένεκα των καιρικών φαινομένων «BARBARA», την ώρα 14:00 τους προσέγγισε ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο ήταν πεζό και με το 11 μηνών βρέφος τους στα χέρια και δίχως αυτό να έχει τις αισθήσεις και με χαμηλό σφυγμό. Άμεσα οι δύο αστυνομικοί κάνοντας μαλάξεις στο στήθος και στη πλάτη του βρέφους, το βρέφος άρχισε να ανακτά ξανά τις αισθήσεις του βγάζοντας βλέννες από την μύτη και το στόμα του. Αφού βοήθησαν την μητέρα του βρέφους η οποία είχε συνεχόμενα λιποθυμικά επεισόδια και ήταν σε κατάσταση σοκ, τους επιβίβασαν στο περιπολικό όχημα. Χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, ένεκα των καιρικών συνθηκών με αρκετά χιόνια και πολύ χαμηλή θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο Αττικής και με τους δρόμους να είναι ιδιαίτερα ολισθηροί, μετατρέποντας την οδήγηση σε υψηλή ταχύτητα ιδιαίτερα δύσκολη, με την βοήθεια έτερων σταθμών της Άμεσης Δράσης (Β3-1 και Β1-1), τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, προκειμένου να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, διότι κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο για την υγεία του βρέφους. Οι θεράποντες ιατροί ευχαρίστησαν τους αστυνομικούς αφού χωρίς την άμεση μεταφορά του βρέφους στο νοσοκομείο θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του.

Επιβαίνοντες Αστυνομικοί: Αρχιφύλακας ΚΕΦΗΣ Γεώργιος και Υπαρχιφύλακας ΤΣΑΚΛΑΣ Αθανάσιος

Τα δύο αυτά περιστατικά είναι ενδεικτικά και αποδεικνύουν ότι ως Έλληνες Αστυνομικοί παρέχουμε αδιάκοπα και αγόγγυστα εχέγγυα εμπιστοσύνης προς τους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εναποθέτουν τις προσδοκίες τους σε ένα Σώμα, που γνωρίζει να ανταποκρίνεται επάξια ακόμα και σε καθήκοντα που ανήκουν σε άλλους κλάδους.

 Όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας είναι παρούσες καθημερινά διακινδυνεύοντας τη ζωή τους για να σώσουν αλλήλους, με ζέστη, με κρύο, με σεισμούς, με πανδημίες και σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον πολίτη.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών τιμούμε τέτοιες πράξεις εξαίρετου θάρρους και ήθους που συμβάλλουν αφενός στην αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος και στη διασφάλιση της προστασίας των πολιτών και αφετέρου αφυπνίζουν και ενισχύουν την κοινωνία μας, αποτελώντας παραδείγματα προς μίμηση.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος