Τουρκία: Συνεχίζονται οι προκλήσεις έπειτα από τον σεισμό – Πάνω από 100 παραβιάσεις στο Αιγαίο

Ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια της ελληνικής ΕΜΑΚ έχει αντιστρέψει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όμως

Το χτύπημα του καταστροφικού σεισμού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία, έφερε πιο κοντά την Αθήνα και την Άγκυρα.

Η βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στη γειτονική χώρα μέσω της ΕΜΑΚ γνώρισε την αποθέωση από τους Τούρκους, αντριστρέφοντας το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό μεταξύ των δύο χωρών.

Το ερώτημα βέβαια είναι, αν η τωρινή κατάσταση θα διατηρηθεί και στους μήνες που θα ακολουθήσουν, με τους αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί. «Το κλίμα προς τους Έλληνες συνεχίζει να είναι θετικό. Είναι παράδοξο το πόσο άλλαξε το αφήγημα μέσα σε ένα βράδυ. Μετά τον σεισμό οι ίδιες εφημερίδες και τα ίδια τηλεοπτικά κανάλια που χτυπούσαν την Ελλάδα συνεχώς, αυτή τη στιγμή λένε μόνο θετικά λόγια», ανέφρε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου.

Από την πλευρά του ωστόσο ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης, εστίασε στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέφυγε να ευχαριστήσει προσωπικά τους Έλληνες για τη βοήθεια που προσφέρουν: «Το DNA της γεωστρατηγικής αντίληψης των Τούρκων είναι 100 ετών. Οι ελπίδες που είχαμε μετά το 1999 (σ.σ. στον παλαιότερο καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας) δυστυχώς διαψεύστηκαν. Ο κ. Ερντογάν δεν είπε ούτε ένα ευχαριστώ στους Έλληνες ή να πάρει τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό για να τον ευχαριστήσει».

Ο ίδιος τόνισε ότι επιθυμεί να είναι αισιόδοξος, όμως σημειώνει ότι το παρελθόν αλλά και το παρόν δεν τον αφήνει. Τόνισε δε ότι ακόμα και μετά τον σεισμό η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε. «Είχαμε 104 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου μετά τον σεισμό» δήλωσε ο κ. Μπαλτζώης, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι βομβάρδισαν τη Συρία λίγες ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφύλλου περιγράφοντας μια συνομιλία που είχε με νεαρή κοπέλα από την Τουρκία μετέφερε τη συγκλονιστική απάντησή της: «Ελπίζω να με σώσουν οι Έλληνες. Ξέρω ότι οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι».

Μιλώντας για το κλίμα που υπάρχει στην Τουρκία ο καθηγητής που ζει εκεί τα τελευταία 12 χρόνια τόνισε ότι ποτέ δεν έχω αισθανθεί απειλή.

O κ. Μπαλτζώης εκτίμησε ότι θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα που θα έχουν σταματήσει οι απειλές, οι προσβολές που είναι πρωτοφανής για τις διεθνείς σχέσεις.

«Εκείνο το οποίο όμως είναι θετικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι ο τουρκικός λαός που επί μήνες δηλητηριάζονταν με μίσος εναντίον των Ελλήνων, έχει αρχίσει να υποχωρεί ή να σβήνει. Το αφήγημα του κ. Ερντογάν για τους κακούς Έλληνες αρχίζει να ξεφτίζει. Αυτό είναι πολύ θετικό. Μακάρι να διαψευστώ και να έχουμε θετικά αποτελέσματα από αυτή τη φοβερή καταστροφή», συμπλήρωσε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.