Σεισμός στην Τουρκία: Τα «θαύματα» δεν σταματούν – Ζωντανοί στα συντρίμμια έντεκα ημέρες μετά

Σεισμός στην Τουρκία: Οι διασώστες εξαντλούν κάθε πιθανότητα για να εντοπίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια, ακόμα και δώδεκα ημέρες μετά το φονικό «χτύπημα» των 7,8 Ρίχτερ

Την ώρα που οι ελπίδες για επιζώντες στη σεισμόπληκτη νοτιοανατολική Τουρκία έχουν σχεδόν εξανεμιστεί, έντεκα μέρες μετά από το χτύπημα του φονικού Εγκέλαδου, τα «θαύματα» στα συντρίμμια δεν σταματούν.

Ένα αγόρι 12 ετών που παρέμεινε επί 260 ώρες κάτω από τα χαλάσματα στην επαρχία Χατάι, απεγκλωβίστηκε ζωντανό από τους διασώστες και τους εθελοντές που δεν σταματούν να ψάχνουν για ανθρώπινες ζωές.

Πρόκειται για τον Οσμάν Χαλέμπιγε, ο οποίος διασώθηκε στη συνοικία Εκιντζί και διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu

Ωστόσο ο μικρός δεν ήταν ο μόνος που κατάφερε να επιζήσει επί τόσο ημέρες κάτω από τα ερείπια. Λίγες ώρες νωρίτερα, η 29χρονη Νεσλιχάν Κιλίτς κατάφερε να ανασυρθεί ζωντανή έπειτα από 258 ώρες από το τρομακτικό χτύπημα του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

«Δόξα τω Θεώ, η αδερφή μου επέζησε. Λένε ότι διατηρούσε τις αισθήσεις της, αλλά δεν καταφέραμε να τη δούμε ακόμα», δήλωσε ο Γιουσούφ Γιαλτζινόζ.

Ο γιατρός Μοχάμεντ Σεμίχ Γκεντίκ που εξέτασε την 29χρονη είπε ότι η κοπέλα ψέλλισε το όνομά της και ζητούσε να μάθει ην τύχη συγγενικών της προσώπων. Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κατάστασή της είναι σταθερή.

Παράλληλα, ιδιαίτερη συγκίνηση προκαλεί και η διάσωση της 17χρονης Αλέινα Ελμέζ στη νότια επαρχία Καχραμανμαράς, 248 ώρες μετά τον φονικό σεισμό.

Η ιστορία επιβίωσης του κοριτσιού συγκλονίζει καθώς το επίθετο της σημαίνει «αυτή που δεν πεθαίνει».

Η νεαρή κοπέλα απεγκλωβίστηκε, χθες Πέμπτη (17/02), έχοντας τις αισθήσεις της και ανοιγοκλείνοντας τα μάτια της, όπως της ζήτησαν οι γιατροί που βρίσκονταν στο σημείο.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι. Είναι ασύγκριτο να βλέπουμε τη χαρά της οικογένειας», δήλωσε ο Ισμαήλ, ένας από τους διασώστες.

Σεισμός στην Τουρκία: Σοκάρει Τούρκος καθηγητής – 100.000 νεκροί κάτω από τα συντρίμμια

Τρομακτικός είναι ο απολογισμός Τούρκου καθηγητής γεωφυσικής, για τους νεκρούς οι οποίοι εκτιμά ότι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός και οι οποίοι ίσως ξεπερνούν τους 100.000.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο Αχμέτ Ερτζάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει το κράτος για τα κτίρια που κατέρρευσαν, τον πληθυσμό κτλ., μέχρι τώρα 150.000 άνθρωποι βγήκαν κάτω από τα συντρίμμια είτε νεκροί είτε ως τραυματίες.

Σήμερα τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Κάποιοι από αυτούς και σήμερα είναι ζωντανοί! Περίπου το 0,1% ή το 0.2%. Αυτό είναι σημαντικό! Από την Μαλάτεια μέχρι και το Χατάι, έστω και για μια ζωή δεν πρέπει να απομακρύνεις τα μπάζα».

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι

Η Τουρκία την ώρα που θρηνεί τους νεκρούς της βρίσκεται αντιμέτωπη με την χειρότερη κρίση αστέγων στον πλανήτη. Δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στην Τουρκία των 85 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal και η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες.

Για να στεγάσει τους εκτοπισμένους, η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε ένα μείγμα προσωρινών λύσεων, μεταξύ των οποίων είναι το στήσιμο καταυλισμών με σκηνές και κοντέινερ στα περίχωρα των κατεστραμμένων πόλεων.

Έχει επίσης απομακρύνει φοιτητές πανεπιστημίων από τους κοιτώνες τους σε όλη τη χώρα, εν μέσω των χειμερινών διακοπών, για να στεγάσει εκτοπισμένους, προκαλώντας επικρίσεις από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πυρά από τους σεισμόπληκτους και την αντιπολίτευση, που καταγγέλλουν ελλιπή οργάνωση και ανεπαρκή αντίδραση μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Εν μέσω του τεταμένου κλίματος λαϊκής οργής, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε την Τρίτη για μια σειρά μέτρων, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή «ασφαλών κτιρίων υψηλής ποιότητας», σε βάθος ενός έτους, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στις σεισμόπληκτες περιοχές.