“Θαρσεῖν Σώζειν”: Όταν ο Πυραγός Νίκας συμμετείχε στην αποστολή στο σεισμό του Αιγίου και 28 χρονια μετά ο γιός του συμμετέχει στην αποστολή της ΕΜΑΚ στην Αττάλεια

Με τους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ ο γιός του Πυροσβέστη που έβγαλε από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στο Αίγιο τον Ανδρέα Μπογδάνο, κατάφεραν να ανασύρουν μεταξύ άλλων ένα κορίτσι μέσα από τα ερείπια στην Τουρκία

Ο Στρατηγός του ΠΣ Παναγιώτης Νίκας, έφερε το βαθμό του Πυραγού όταν στον καταστροφικό σεισμό του 1995, πολυκατοικία στο Αίγιο κατέρρευσε και στα χαλάσματα εγκλωβίστηκε ο- τοτε- 11χρονος Ανδρέας Μπογδάνος. Κατά την επιχείρηση ο Αξιωματικός του ΠΣ παρέμεινε δίπλα στο αγόρι να του μιλάει μέχρι που ασφαλής πια, παρελήφθη από διασώστες του ΕΚΑΒ.

Ο Παναγιώτης Νίκας έφυγε από τη ζωή το 2011, σε ηλικία 53ετων. Ο γιος του, Πυραγός Κωνσταντίνος Νίκας, έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στη στατικότητα των κτηριων, εντάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα και συμμετέχει στην αποστολή της Ελλάδας σε βοήθεια στην Τουρκία. Το 2023, σχεδόν 28 χρόνια μετά, ο Κωσταντίνος Νίκας, συμμετείχε στην ανάσυρση της 7χρονης μέσα από τα χαλάσματα πολυκατοικίας στο Χατάι της Τουρκίας.

Λένε, ότι για να επιλέξει κάποιος να ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, είναι “μικρόβιο” που εισέρχεται στον οργανισμό και “εκκολάπτεται” για όσο χρονικό διάστημα υπηρετούν (ίσως και δια βίου). Αν είναι ισχυρότερο το “στέλεχος” όταν μεταφέρεται απο τους γονείς στα παιδιά τους- δεν προκύπτει- εκφράζεται όμως, ως υπέρτατο παράδειγμα ανδρείας και προσφοράς στον συνάνθρωπο.

Ολόκληρη η ελληνική αποστολή πού συμμετέχει στην αποστολή της Τουρκίας εφαρμόζει ως αυταπόδεικτο το “θαρσεῖν σώζειν” (σσ “χρειάζεται θάρρος για να σώσεις μια ζωή ρισκάροντας τη δική σου”) το ρητό που συνοδεύει τους Πυροσβέστες, κι έρχεται να αναδείξει το μεγαλείο των Ελλήνων Πυροσβεστών.

Πηγή: www.nantiareport.gr