Θρήνος στην Πολεμική Αεροπορία: Εντοπίστηκε νεκρός και ο πιλότος του Phantom F-4

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας επιβεβαίωσε αυτό που όλοι φοβούνταν αλλά κανείς δεν ήθελε να παραδεχθεί. Νεκρός είναι και ο πιλότος του Phantom F-4

Πριν από λίγο, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με ανακοίνωσή του έριξε τους τίτλους τέλους στις τελευταίες ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 31χρονος Σμηναγός – κυβερνήτης του μοιραίου Phantom F-4.

Αναλυτικά η Ανακοίνωση του ΓΕΑ:

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, Σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ης Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων, επιβεβαίωσαν τον θάνατό του.

Στο Νευροκόπι οι Αρχηγοί

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς βρίσκονταν στο σπίτι του 31χρονου Σμηναγού, στο Νευροκόπι Δράμας όταν το ΓΕΑ εξέδωσε την ανακοίνωση με το πέρας των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Οι Αρχηγοί, που την Τρίτη είχαν επισκεφθεί, μαζί, την οικογένεια του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη Αρκαδίας, είχαν από χθες βράδυ αποφασίσει να επισκεφθούν σήμερα και την οικογένεια του 31χρονου Σμηναγού, όσο θεωρείτο ότι είναι αγνοούμενος, προκειμένου να τους δώσουν κουράγιο.

Πτώση Phantom F-4: Συνεχίζονται οι έρευνες

Όπως διευκρίνιζαν στρατιωτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το enikos.gr, η δυσάρεστη εξέλιξη δεν σημαίνει ότι παύουν οι έρευνες αναζήτησης της ατράκτου του μαχητικού. Θα συνεχίσουν να ψάχνουν στον βυθό του σημείου της συντριβής, ώστε σε πρώτη φάση να εντοπιστεί το ακριβές σημείο όπου βρίσκεται η άτρακτος.

Σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν προσπάθειες ανέλκυσης αν όχι ολόκληρης της ατράκτου, κυρίως των τμημάτων που θα παράσχουν την απαραίτητη πληροφόρηση για την διαλεύκανση των αιτιών της συντριβής.

Στο πίσω μέρος του κόκπιτ βρίσκονται οι απαντήσεις της τραγωδίας. Είναι το σημείο του καταγραφέα πτήσης σε video Hi8, το τύποις «μαύρο κουτί» του μαχητικού, η ανάκτηση του οποίου θα φωτίσει τις άγνωστες πτυχές της τραγωδίας. Καταγράφει τις συνομιλίες των πιλότων, την ταχύτητα, τα δεδομένα του ραντάρ, την επικοινωνία με το δεύτερο μαχητικό που πετούσε στον σχηματισμό και τον πύργο της 117 Πτέρυγας Μάχης, αλλά – κι αυτό είναι το σημαντικότερο – και την εικόνα από την εξωτερική κάμερα που φέρει το μαχητικό.