Αγωνία για τους δυο πιλότους του Phantom F-4 – Οι πρώτες εικόνες από το σημείο

Ένας υποσμηναγός και ένας σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας αγνοούνται μετά την πτώση του Phantom F-4, νότια της Ανδραβίδας. Πληροφορίες δυστυχώς αναφέρουν πως δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το σκάφος

Στις 10:30 της Δευτέρας, διθέσιο αεροσκάφος F-4, της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Το διθέσιο αεροσκάφος της 338Μ/117ΠΜ εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, ενώ οι δύο χειριστές δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Η τύχη τους προς το παρόν αγνοείται, ενώ υπάρχει τεράστια κινητοποίηση για τον εντοπισμό τους.

Το αεροσκάφος έχει καταπέσει σε θαλάσσια περιοχή 8 ναυτικά μίλια δυτικά από το Κατάκολο. Σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 Ε/Π ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 Ε/Π S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Βασίλης Γεωργούσης, αντιπτέραρχος ε. α. ανέφερε: «Ενημέρωσαν ότι θα εγκαταλείψουν, που σημαίνει ότι υπήρχε βλάβη που δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Οι πιλότοι δίνουν σήμα ότι κάνουν χρήση της εκτίναξης».

Μόλις ένα τέταρτο μετά την απογείωση η πτώση

Τα δύο F-4 είχαν απογειωθεί στις 10:15, μόλις 15 λεπτά πριν το ένα από αυτά καταπέσει.

Το πρόβλημα που προέκυψε στην πτήση του Phantom ήρθε λοιπόν στην αρχή της εκπαιδευτικής πτήσης. Ο αρχηγός του σχηματισμού έχει προσγειωθεί και δίνει τώρα αναφορά.

Καλές οι καιρικές συνθήκες στο σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος

Οι καιρικές συνθήκες στο Ιόνιο και στην περιοχή που έχει καταπέσει το αεροσκάφος, ευνοούν τους διασώστες καθώς σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά που μίλησε στην ΕΡΤ «Δεν υπάρχει ιδιαίτερη και μεγάλη ένταση. Οι άνεμοι είναι βορειοδυτικοί. Τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει ενίσχυση αλλά όχι πάνω από 4 με 5 μποφόρ».

Η επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας:

«Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, αεροσκάφος F-4 (διθέσιο) της 338Μ/117ΠΜ που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας».