Φωτογραφία σήμανε συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ. – Φόβοι επίθεσης σε αστυνομικό κτήριο στην Κύπρο

Συναγερμό σήμανε στις αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω ευρήματος που προέκυψε από τη ψηφιακή έρευνα για το κύκλωμα διεθνικού χαρακτήρα που είχε εξαρθρωθεί στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου από τη Δίωξη Ναρκωτικών στην Αθήνα

Το εύρημα που σήμανε συναγερμό είναι μία φωτογραφία που βρέθηκε στην κατοχή μέλους της οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά και είχε στην κατοχή της εκρηκτικά. Η φωτογραφία απεικόνιζε τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό στην Κύπρο, με τις Αρχές να ανησυχούν ότι μπορεί να ήταν στόχος του κυκλώματος ή κάποιου μέλους του.

Οι ελληνικές Αρχές διαβίβασαν -μέσω της Ιντερπόλ- τις σχετικές πληροφορίες και τη φωτογραφία στις κυπριακές Αρχές που πλέον διενεργούν έρευνα για να διαπιστώσουν εάν ο Κεντρικός Αστυνομικός Σταθμός ήταν στόχος επίθεσης με εκρηκτικά. Στη συνέχεια, θα ερευνηθεί για ποιο λόγο συνέβαινε αυτό, ενώ ήδη λαμβάνονται αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε αστυνομικά κτίρια. Η αποκάλυψη για το εύρημα των ελληνικών Αρχών που διαβιβάστηκε στην Κύπρο έγινε από την εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Το newsbomb επικοινώνησε με ανώτατη αστυνομική πηγή και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, προσθέτοντας ότι «εξ αρχής είχαμε προβληματιστεί για το λόγο που μία οργάνωση που διακινεί ναρκωτικά έχει στην κατοχή της μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών. Αυτό δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Έτσι η έρευνα συνεχίστηκε και προέκυψαν νέα ευρήματα, όπως αυτή η φωτογραφία. Πιστεύουμε ότι με τις συλλήψεις που κάναμε τον Δεκέμβριο αποτρέψαμε επίθεση, χωρίς να γνωρίζουμε ποιος μπορεί να ήταν ο στόχος».

Στην κατοχή του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών είχαν βρεθεί -εκτός από τα ναρκωτικά- δύο πλάκες εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ», πυροκροτητής, εξοπλισμός κατασκευής εκρηκτικών υλών και αυτοσχέδιο ηλεκτρικό κύκλωμα.

«Με τον εξοπλισμό αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος με πυροδότηση μέσω τηλεχειριστηρίου. Τα κατασχεθέντα δεν παραπέμπουν σε δράση ατόμων που προχωρούν σε ανατινάξεις ΑΤΜ. Έτσι, παραμένει μυστήριο γιατί τα είχαν. Μόνο ένας από τους εμπλεκομένους είχε στο παρελθόν κατηγορηθεί για το νόμο περί εκρηκτικών. Η κατάσχεση εκρηκτικών δείχνει ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες μπορεί να εμπλέκονται και σε άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Γενικότερα στην υπόθεση αυτή βλέπουμε ότι ποινικοί από διάφορους ‘χώρους’ συνεργάστηκαν για να βγάλουν λεφτά διακινώντας ναρκωτικά. Αυτό είναι που έχει μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον», είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο στο newsbomb ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι είχε ενημερωθεί και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι Σέρβοι και Κροάτες που συνελήφθησαν στις 13 Δεκεμβρίου 2022 στην Αθήνα δεν είχαν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές της χώρας μας. Ήταν «αχαρτογράφητοι» για την ΕΛ.ΑΣ. Ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 45 ετών από την Κροατία, περιγράφεται ως «σκληρός». Στη χώρα του φέρεται να είχε διαπράξει 54 ληστείες.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ακόμα ένας «σκληρός» από τη Σερβία, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στην πατρίδα του για ανθρωποκτονίες και συμμετοχή σε παραστρατιωτική οργάνωση. Είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης και ήταν ελεύθερος νόμιμα.

Οι «πρωταγωνιστές» της εγκληματικής οργάνωσης λάμβαναν αυστηρά μέτρα αντιπαρακολούθησης. Άλλαζαν διαρκώς σπίτια και αυτοκίνητα και έτσι η φυσική επιτήρησή τους από τους μυστικούς αστυνομικούς ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Αρκετοί εξ αυτών σύχναζαν σε καφετέριες και εστιατόρια στα νότια και βόρεια προάστια, ενώ δεν εργάζονταν. Στο μικροσκόπιο μπήκε ο ρόλος 26χρονου Σέρβου (μέλους του κυκλώματος), ο οποίος είχε συλληφθεί το 2019 για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων.

Ένα άλλο σημείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον αφορά στη σύλληψη ενός ζευγαριού εκπαιδευτικών στο Μαρούσι. Ο δάσκαλος Δημοτικού σχολείου κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικά στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τη σύζυγό του, επίσης δασκάλα, η οποία δεν κατηγορείται ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης. Κατηγορείται ωστόσο για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο σπίτι.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την υπόθεση αναφέρει: «Η αποδόμηση του εγκληματικού κυκλώματος επιτεύχθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και σε συνεργασία με την αμερικάνικη D.E.A. Athens, ενώ στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων 9 μέλη της οργάνωσης.

Πρόκειται για μία εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας είχαν «πλούσιο» ποινικό παρελθόν, ενώ από τη μεθοδολογία δράσης, τις κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα μέτρα φύλαξης που λάμβαναν, εκτιμάται ότι από την εγκληματική τους δράση θα αποκόμιζαν παράνομα έσοδα ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εκτός από ναρκωτικά και όπλα, βρέθηκαν επίσης, εκρηκτική ύλη TNT, εξοπλισμός κατασκευής εκρηκτικών υλών και πλαστά δελτία ταυτότητας. Τα ευρήματα σε συνδυασμό με το βαρύ ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης, διευρύνουν τη διενεργούμενη έρευνα σε επίπεδο διεθνούς συνεργασίας με άλλες διωκτικές ευρωπαϊκές και μη Αρχές, για τη διερεύνηση εμπλοκής τους σε ευρύ φάσμα εγκληματικότητας.

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα πρωινές ώρες την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν -6- αλλοδαποί άνδρες, 45, 47, 43, 40, 31 και 26 ετών, -3- ημεδαποί άνδρες, 29, 28 και 31 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και δύο ημεδαπές γυναίκες 28 και 32 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και της απείθειας, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) της οργάνωσης προέκυψε η επαγγελματική υποδομή και κατάρτιση, εξασφαλίζοντας τη συνεχή και αδιάλειπτη δράση της, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

  • ο 45χρονος αλλοδαπός ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση και προμήθεια προς διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών, την ενοικίαση οικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπου αποκρύπτονταν τα ναρκωτικά, καθώς και τη μίσθωση οχημάτων με τα οποία κινούνταν τα μέλη της οργάνωσης και τα υπόλοιπα μέλη ήταν επιφορτισμένα με την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.

Μετά από έρευνες σε οικίες στις περιοχές του Αμαρουσίου, της Φιλοθέης, καθώς και σε οικία βραχυχρόνιας μίσθωσης στον Άλιμο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-20.480- γραμμ. κατεργασμένης κάνναβης, -6.517- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης, -194.3- γραμμ. κοκαΐνης, -5- ζυγαριές ακριβείας, -2- πλάκες εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ» βάρους -681- γραμμ., πυροκροτητής, εξοπλισμός κατασκευής εκρηκτικών υλών, αυτοσχέδιο ηλεκτρικό κύκλωμα, -2- μέρη φιάλης και κομμάτι μετάλλου εμφανώς στρεβλωμένο, πιστόλι με δύο γεμιστήρες και -59- φυσίγγια, -10- κυνηγετικά φυσίγγια, Συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), -2- αυτοκίνητα, μοτοσικλέτα, -41- κινητά τηλέφωνα, το χρηματικό ποσό των -26.215- ευρώ, -2- πλαστά ελληνικά δελτία ταυτότητας, -3- ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τάμπλετ, αλεξίσφαιρο γιλέκο, δίπλωμα οδήγησης και διαβατήριο ξένων αρχών, πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων και κλειδιά οικιών.

Αναφορικά με το ποινικό παρελθόν των μελών της οργάνωσης, διαπιστώθηκε ότι:

  • ο 45χρονος αλλοδαπός έχει συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του για ληστεία, κλοπή, διακεκριμένη κλοπή, πλαστογραφία εγγράφων και χρημάτων και υπεξαίρεση. Επίσης, σε βάρος τους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης,
  • ο 40χρονος αλλοδαπός έχει συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του για κατοχή ναρκωτικών, απειλή, επίθεση σε αστυνομικούς, και οικογενειακή βία. Επίσης, σε βάρος του εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης,
  • ο 47χρονος αλλοδαπός έχει συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του για εκβίαση, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων, περί πυρομαχικών και ανθρωποκτονίες ως μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης,
  • ο 43χρονος αλλοδαπός έχει συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και πυρομαχικών,
  • ο 31χρονος αλλοδαπός έχει συλληφθεί από τις Αρχές της χώρας καταγωγής του για απειλή,
  • ο 26χρονος αλλοδαπός διώκεται από τις ελληνικές Αρχές με καταδικαστική απόφαση με ποινή κάθειρξης 5 ετών και 9 μηνών για εκρήξεις και διατάραξη οικιακής ειρήνης,
  • ο 29χρονος ημεδαπός έχει συλληφθεί για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων και
  • ο 28χρονος ημεδαπός έχει συλληφθεί για επεισόδια σε γήπεδα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών».

Πηγή