Θεσσαλονίκη: Σόι έστησε συμμορία κλέβοντας ηλικιωμένους – Άρπαξαν 290.000€

Συμμορία, η οποία αποτελούνταν από 23 άτομα, έμπαινε σε σπίτια ηλικιωμένων και τους ξάφριζε. Η λεία τους ήταν πάνω από 290.000 ευρώ, σε χρήματα και κοσμήματα

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε την σπείρα που ξεγελούσε πολίτες ταυτοποιώντας τα στοιχεία των φερόμενων ως μελών της (ηλικίας 20 έως 57 ετών), οι οποίοι ήταν όλοι Ρομά από περιοχές της Αττικής, της Μαγνησίας και της Θεσσαλονίκης, με την πλειονότητά τους να συνδέονται συγγενικά μεταξύ τους.

Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, οι δράστες ενεργούσαν με διαφορετικές συνθέσεις και προφασιζόμενοι κάποια βλάβη την οποία υποτίθεται θα επιδιόρθωναν ως δήθεν τεχνικοί ηλεκτρικής ενέργειας ή ανελκυστήρων, πραγματοποίησαν το διάστημα από το Νοέμβριο του 2021 έως τον Ιουλίου του επόμενου έτους, το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο, φτάνοντας συνολικά στα 24, σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου – Ανάληψης διαπίστωσαν ότι επέλεγαν ως υποψήφια θύματα ηλικιωμένους, κυρίως με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, πολλούς από τους οποίους εντόπιζαν σε λαϊκές αγορές όπου έκαναν τα ψώνια τους. Καθώς έμπαιναν στα σπίτια απασχολούσαν τούς παθόντες «εγκλωβίζοντάς» τους σε συγκεκριμένα δωμάτια ώστε να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις τους.

Εκτός από δικά τους οχήματα ή συγγενικά τους προσώπων, φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους ακόμη και οχήματα από εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων. Επτά από τα φερόμενα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, κακουργηματικού χαρακτήρα, θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.