Θεσσαλονίκη: Σπείρα Ρομά παρίστανε τους τεχνικούς και λήστευε σπίτια

Μέλη σπείρας στη Θεσσαλονίκη, προσποιούνταν τους τεχνικούς εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας ή ανελκυστήρων και με αυτό το πρόσχημα εισέρχονταν σε σπίτια ηλικιωμένων και ανυποψίαστων ατόμων, ενώ με τη μέθοδο της απασχόλησης αφαιρούσαν από τις οικίες χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., την αποδόμηση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Χαριλάου-Αναλήψεως, όταν στο πλαίσιο εντατικής και επισταμένης έρευνας διακρίβωσαν τη δράση των μελών της που αφορά σε διάπραξη κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης σε διάφορες περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία είκοσι τριών (23) εμπλεκομένων στο κύκλωμα. Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες, που συνδέονται, κατά περίπτωση, με συγγενικούς δεσμούς, ηλικίας από 20 έως 57 ετών, οι οποίοι, όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα Νοεμβρίου 2021 – Ιουλίου 2022, με ορμητήριο περιοχές των Νομών Αττικής, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης και ενεργώντας από κοινού και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπραξαν είκοσι τέσσερις (24) κλοπές.

Αρχικά επέλεγαν ανθρώπους συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας ως υποψήφια θύματα, κατά βάση ηλικιωμένα άτομα, κατά κύριο λόγω με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, προκειμένου να καταφέρουν κατόπιν να διαφύγουν με σχετική ευκολία από τον τόπο της ληστείας.

«Ψάρευαν» τα υποψήφια θύματα σε γειτονιές, εστιάζοντας κυρίως σε άτομα που επέστρεφαν στις οικίες τους με τα πόδια, πολλές φορές μετά από επίσκεψη σε λαϊκές αγορές.

Στη συνέχεια, προσπαθούσαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, παριστάνοντας τους υπαλλήλους εταιρειών και επιχειρήσεων, προκειμένου να εισέρχονται εύκολα στα διαμερίσματα.

Όταν κατάφερναν να μπουν στο σπίτι του θύματος, ένα μέλος του κυκλώματος το απασχολούσε όσο οι συνεργοί του ερευνούσαν τους χώρους.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ιδιοκτησίας, τόσο των ιδίων, όσο και του στενού οικογενειακού τους κύκλου, αλλά και ενοικιαζόμενα οχήματα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η λεία τους ξεπερνάει τις 290.000 ευρώ σε χρηματικά ποσά και κοσμήματα.

Σημειώνεται ότι, επτά (7) εκ των δραστών έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για συναφή αδικήματα.

Η σχηματισθείσα δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.