Τροχαίο ατύχημα στη Βούλα: Αυτοκίνητο παρέσυρε μαθήτρια και την εγκατέλειψε

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε στη Βούλα το πρωί της Πέμπτης (12/01) όταν ένας οδηγός κάτω από άγνωστες συνθήκες, τραυμάτισε και παρέσυρε μία 15χρονη μαθήτρια

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η 15χρονη μαθήτρια κινούταν πεζή στην οδό Πειραιώς και Βουλιαγμένης όταν παρασύρθηκε από το αυτοκίνητο.

Το κορίτσι εγκαταλείφθηκε στην άσφαλτο επί της Λεωφόρου, ενώ έσπευσε και την παρέλαβε ασθενοφόρο. Η 15χρονη μεταφέρθηκε στο Παίδων.

Ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ

Τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ETSC) φανερώνουν ότι το 23-25% των θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα υπολογίζεται πως σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ, ποσοστό αντίστοιχο με την πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε..

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, οι οδηγοί που έχουν καταναλώσει αλκοόλ – και στο αίμα τους υπάρχει ποσότητα αλκοόλ μεταξύ 0,3 – 0,5 γραμμάρια/λίτρο – έχουν 11 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, ενώ αν η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα είναι μεταξύ 0,6 – 1 γραμμάρια/λίτρο, τότε η πιθανότητα εκτοξεύεται 48 φορές.

Επίσης, οι πιθανότητες να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα ένας οδηγός όταν έχει ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μεταξύ 1 – 1,5 γραμμάρια/λίτρο είναι 380 φορές μεγαλύτερη από αυτήν όταν οδηγεί χωρίς την επήρεια αλκοόλ.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός της απομείωσης των αντανακλαστικών εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμη και ένα «αθώο» ποτήρι κρασί μπορεί να μειώσει τα αντανακλαστικά ενός οδηγού κατά 50%.

Παρόλο που μπορεί να υπάρχουν διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο (εξαιτίας του σωματότυπου), οι διαφορές αυτές είναι ελάχιστες. Ενας οδηγός που έχει καταναλώσει ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ – ένα ποτήρι κρασί – ο χρόνος αντίδρασής του αυξάνεται στα 0,5 δευτερόλεπτα ενώ, με λίγο παραπάνω αλκοόλ, ο χρόνος αντίδρασής του αυξάνεται στο 1,1 – 1,3 δευτερόλεπτο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η αντίδρασή του σε ένα έκτακτο φρενάρισμα, αυξάνεται κατά 25 – 30 μέτρα αν κινείται με μια ταχύτητα των 50 χλμ./ώρα. Η συγκεκριμένη απόσταση αντίδρασης μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες.