«Ρομά – καταυλισμοί – γκέτο» – Η ΕΛ.ΑΣ. αποφασισμένη να “σπάσει” τα άβατα – Πως όμως;

Όπλα, ναρκωτικά και κλοπές σπιτιών, επιχειρήσεων και αυτοκινήτων οι καθημερινές μπίζνες των Ρομά

Μια στις δυο υποθέσεις παραβατικών στην Αττική σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφορά Ρομά. “Τους πιάνουμε και στην επόμενη βάρδια μας, τους βλέπουμε πάλι έξω να διαπράττουν τα ίδια αδικήματα” λέει χαρακτηριστικά στο Policenews.gr, αστυνομικός της Άμεσης Δράσης.

Τι πραγματικά ισχύει τελικά με τους συγκεκριμένους παραβατικούς και γιατί αφού συλλαμβάνονται για σωρεία αδικημάτων, αφήνονται ελεύθεροι να… ξανακάνουν τα ίδια;

Η πραγματικότητα είναι η εξής και πρέπει να την καταλάβει ο κόσμος. Η Αστυνομία ως θεσμός είναι τελείως διαφορετικός από το θεσμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι παραβατικοί Ρομά συλλαμβάνονται στα πλαίσια του αυτοφώρου, μένουν στο κρατητήριο το βράδυ της σύλληψης, πηγαίνουν την επόμενη ημέρα στον Εισαγγελέα και αφού καταθέσουν αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Τόσο απλά.

Οι περισσότεροι Ρομά έχουν καταδικαστικές αποφάσεις. Κανείς δεν πάει στα δικαστήρια όταν (και άμα) κληθούν. Και συνεχίζουν με αυτό τον τρόπο το γαϊτανάκι της παραβατικότητας.

Καταυλισμοί γκέτο και άβατο της ΕΛ.ΑΣ. 

Μέσα στους καταυλισμούς δεν πηγαίνει κανείς. Αυτό, το γνωρίζουν οι Ρομά και ιδίως τα αρχηγικά μέλη από φαμίλιες που σπρώχνουν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών “επιδεικνύοντας” ταυτόχρονα μέσα από την αγαπημένη τους εφαρμογή “tik tok” δεσμίδες από χιλιάδες ευρώ, ακριβά αυτοκίνητα και ακριβά μπουκάλια βότκα.

Γιατί δεν πηγαίνει η αστυνομία στους καταυλισμούς;

Μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ή ένα περιπολικό, είναι αδύνατον να μπουν μέσα στους καταυλισμούς. Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών που θα επιχειρήσουν. Οι Ρομά λειτουργούν σαν τις αγέλες. Θα χιμήξουν επάνω τους και θα τους τραυματίσουν σοβαρά ή θα τους σκοτώσουν.

Οι οδηγίες που έχουν οι αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης και της ΔΙ.ΑΣ. σε περίπτωση καταδίωξης είναι σαφείς και ρητοί: “Σταματήστε την καταδίωξη όταν μπουν σε καταυλισμό. Κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα”.

Διαβάστε και αυτό: Η ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής ανακάλυψε “νεκροταφείο” κλεμμένων οχημάτων μεταξύ Φυλής και Λιοσίων

Πως σπάνε τα άβατα της ανομίας; Αστυνομικοί της πρώτης γραμμής μας εξηγούν

“Το πρόβλημα της παραβατικότητας των τσιγγάνων είναι περίπλοκο και θέλει πολύ καλό σχεδιασμό. Στην περίπτωση των καταυλισμών, θα πρέπει να γίνει πλήρης και οργανωμένη επιχείρηση. Μαζικές συλλήψεις, καταστροφή κάθε παράνομου κτίσματος σε συνεργασία με τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές ή την Περιφέρεια, καθαρισμός της περιοχής από μπάζα και σκουπίδια, ακόμα και ανάπλαση για να μη δημιουργηθούν ξανά καταυλισμοί”, μας λέει αστυνομικός της ΔΙ.ΑΣ. και συνεχίζει: “Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια συγκεκριμένη περιοχή, μακριά από τον αστικό ιστό της Αττικής, όπου θα διαμένουν όλοι οι Ρομά. Μόνο εκεί. Πουθενά αλλού. Και όσοι πιάνονται να βρίσκονται εκτός αυτής της περιοχής, να τους πηγαίνουν εκεί. Στην περιοχή θα πρέπει να δημιουργηθούν νοσοκομείο, σχολεία, παιδικές χαρές, καταστήματα που θα εκμεταλλεύονται οι ίδιοι οι Ρομά και φυσικά ένα αστυνομικό τμήμα που θα εποπτεύει 24 ώρες το 24ωρο κάθε κίνησή τους. Μεγαλόπνοο “έργο” αλλά μόνο με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό η ανομία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Αττική”.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μας επισημαίνει: “Αυτή τη στιγμή στην Αττική ζουν 5 εκατ. πολίτες. Μια μικρή ομάδα μερικών χιλιάδων τσιγγάνων, διαταράσσει σε καθημερινή βάση την ασφάλεια των πολιτών με μικροκλοπές, κλοπές αυτοκινήτων, πώληση ναρκωτικών και όπλων. Κάθε μέρα τα ίδια. Ημίμετρα δεν χωράνε σε αυτή την κατάσταση. Πρέπει να γίνει πραγματική καταστολή της παραβατικότητας και δημιουργία φόβου και σεβασμού προς τις Αρχές. Οι τσιγγάνοι πλέον δεν φοβούνται ούτε την αστυνομία, ούτε τη δικαιοσύνη. Οι μεγαλοφαμίλιες που διακινούν ναρκωτικά, πληρώνουν μεγαλοδικηγόρους και καθαρίζουν, συνεχίζοντας τη δράση τους. Κατάσχεση χρημάτων, αυτοκινήτων και κατεδάφιση οικιών που ανεγέρθηκαν με μαύρα χρήματα από την πώληση ναρκωτικών” και συνεχίζει: “Μόνο έτσι θα μπει μια τάξη και θα ηρεμήσουν από τη καθημερινή μικρή ή μεγάλη παραβατικότητα οι πολίτες”.

Μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε με αστυνομικούς και αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το συμπέρασμα που βγάλαμε είναι πως θα πρέπει η κυβέρνηση να βγάλει ένα μεγάλο κονδύλι από τον προϋπολογισμό της, να δημιουργήσει μια ελεγχόμενη περιοχή στην Αττική, μακριά από τον υπόλοιπο ιστό με όλες τις παροχές σε παιδεία, περίθαλψη και χώρους ψυχαγωγίας, αλλάζοντας σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια το επίπεδο των Ρομά.

Δύσκολο εγχείρημα; Ίσως και όχι, αν αναλογιστεί κανείς το κόστος των ζημιών που δημιουργούν οι Ρομά κλέβοντας ή καταστρέφοντας περιουσίες.

Μπορεί η αστυνομία να τους αντιμετωπίσει; Φυσικά. Με οργάνωση και μικτές ομάδες, οι Ρομά θα αποδεκατιστούν στο πρώτο ημίωρο των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στην ΕΛ.ΑΣ. έχουμε ομάδες όπως ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ με άρτια εκπαίδευση που είναι έτοιμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.