Άρθρο-άποψη αστυνομικού: “Ο αστυνομικός δεν σκέφτεται πως θα πυροβολήσει, αλλά πως θα γυρίσει στην οικογένειά του”

Με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη πρέπει να υπερθεματίσουμε και να εντρυφήσουμε σε κάποια σκέλη αυτής της υπόθεσης

Το πρώτο έχει να κάνει με την κλασική πια συλλήβδην απαξίωση όλων των αστυνομικών – ειδικών φρουρών που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙΑΣ μετά από κάθε περιστατικό που έρχεται στη δημοσιότητα. Ότι και να έχει γίνει στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι μόνοι που γνωρίζουν επακριβώς τι συνέβη ήταν μόνο όσοι ήταν στο συμβάν.

Αυτό που μπορούμε να αποκλείσουμε μετά βεβαιότητας είναι, ότι υπάρχει μία ομαδική προδιάθεση στους αστυνομικούς «κάποιων» υπηρεσιών που οπότε βγαίνουνε στο δρόμο να εκτελέσουν τη βάρδιά τους – όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι – ότι έχουνε στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως να πυροβολήσουν ή να κάνουν κακό σε κάποιον. Το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πως θα γυρίσουν σπίτια τους στις οικογένειες τους.

Κανένα περιστατικό δεν είναι ίδιο με ένα άλλο, όλα έχουν τις ιδιαιτερότητες τους και όλα πρέπει να κρίνονται αυτόνομα με βάση τα πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε κάθε συμβάν.

Σε αυτό θα βοηθούσε καταλυτικά, η τόσο ταλαιπωρημένη ιστορία της χορήγησης ατομικών καμερών σε κάθε αστυνομικό που κάνει υπηρεσία έξω στο δρόμο. Στην περίπτωση αυτή θα είχαμε από τέσσερις οπτικές γωνίες, τέσσερις αδιάψευστους μάρτυρες του τι συνέβη. Πρέπει άπαντες, υπηρεσιακοί παράγοντες, πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητες αρχές κτλ να συντονιστούν και να υπάρξει άμεσα και τάχιστα αποτέλεσμα σ’ αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της ελληνικής αστυνομίας στα πρότυπα των πλέον επιτυχημένων αστυνομικών υπηρεσιών του εξωτερικού.

Επίσης, μία παράμετρος που δεν πρέπει επουδενί να παραβλεφθεί, είναι το πως θα ανατρέψουμε και θα εμποδίσουμε να επεκταθεί – ιδιαίτερα στα νεότερης ηλικίας Ρομά άτομα – μία κουλτούρα παραβατικότητας και αντικοινωνικών συμπεριφορών, οι οποίες εξαιτίας και του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει, πολλές φορές καταλήγουν ουσιαστικά σε ατιμωρησία, με αποτέλεσμα αυτές οι συμπεριφορές να αναπαράγονται διαρκώς από όλο και περισσότερα άτομα εφόσον δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ο νόμος.

Οτιδήποτε και να έχει συμβεί στο περιστατικό της Θεσσαλονίκης, δεν δικαιολογεί τη μαζική χρήση επικίνδυνης και εν δυνάμει θανατηφόρας βίας, που ασκήθηκε μαζικά στις διαμαρτυρίες των Ρομά εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων σε όλη την επικράτεια.

Ευχόμενος περαστικά σε όλους τους συναδέλφους μου που τραυματίστηκαν στα επεισόδια που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ταυτόχρονα εύχομαι να φωτίσει ο Θεός όλους τους αρμόδιους, ώστε και να μπούνε οι ασφαλιστικές δικλείδες που απαιτούνται για να κάνουμε εμείς οι αστυνομικοί σωστά τη δουλειά μας, αλλά και να υπάρξουν και οι τροποποιήσεις στο νομικό μας πολιτισμό, οι οποίες θα εξαλείψουν φαινόμενα ατόμων που συλλαμβάνονται ξανά και ξανά και ξανά για τα ίδια επικίνδυνα αδικήματα και να υπάρχει ουσιαστικά εκ του αποτελέσματος η ατιμωρησία αυτών.

Αστυφύλακας Γεώργιος Γρηγοριάδης
«Πρώην» αστυνομικός ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
«Πρώην» συνδικαλιστής Ε.Φ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των συντακτών στην κατηγορία “Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ” δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζονται με τις απόψεις του εκδότη και της συντακτικής ομάδας του Policenews