Ψεύτικη η χειροβομβίδα του συνταγματάρχη – Το προφίλ του δράστη

Ψεύτικη ήταν τελικώς η χειροβομβίδα, όπως, θα δείτε και στη φωτογραφία που χρησιμοποιούσε ο συνταγματάρχης του στρατού για να ληστεύει τράπεζες των Νοτίων Προαστίων και με την απειλή αυτής είχε αποσπάσει τουλάχιστον 10.000 ευρώ από τις τράπεζες

Υπενθυμίζεται πως ο 53χρονος εισέβαλε σε υποκατάστημα τράπεζας στη συμβολή των οδών Μαρίνου Γερουλάνου και Γ’ Σεπτεμβρίου, στις 09:40 το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου, με χειροβομβίδα, απείλησε υπαλλήλους και άρπαξε χρήματα. Έπειτα τράπηκε σε φυγή αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο συνταγματάρχης, που κατηγορείται για τρεις ληστείες τραπεζών, είχε πάνω του πέντε μπουκαλάκια τα οποία είχε κολλήσει με μονωτική ταινία με τέτοιο τρόπο που να μοιάζουν ως χειροβομβίδα. Με αυτή την κατασκευή είχε καταφέρει να τρομοκρατήσει τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 53χρονος είχε ήδη ταυτοποιηθεί ως δράστης ληστειών σε υποκαταστήματα Τραπεζών, κυρίως στις περιοχές της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του μάλιστα, είχε συσταθεί ειδική ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι μετά τη ληστεία της Αργυρούπολης εντόπισαν τον κατηγορούμενο στη Δάφνη, τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στο τμήμα, όπου και συνελήφθη.

Η ψεύτικη χειροβομβίδα και η πλούσια δράση

Ο 53χρονος ξεκίνησε τις ληστείες τον Οκτώβριο. Έμπαινε στις τράπεζες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με χειρουργική μάσκα, προσποιούμενος τον πελάτη και αφού ακινητοποιούσε τους υπαλλήλους με την «χειροβομβίδα», αφαιρούσε τα χρήματα από το ταμείο. Στη συνέχεια διέφευγε από την έξοδο κινδύνου του καταστήματος.

Πάνω του βρέθηκε και κατασχέθηκε σακούλα που περιείχε 2.500 ευρώ, καθώς και 5 πλαστικά μπουκαλάκια που είχε τυλίξει με μονωτική ταινία και αυτά παρουσίαζε ως χειροβομβίδα…

Κατασχέθηκε το αυτοκίνητό του αλλά και περίπου 10.000 ευρώ που εντοπίστηκαν στο σπίτι του.

Τέλος, ο 53χρονος φαίνεται πως στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για πλαστογραφία, υπεξαίρεση, απάτη και δόλια αποδοχή υπηρεσιών.

Το προφίλ του κατηγορουμένου

Ο εν λόγω ληστής βρίσκεται εδώ και καιρό στο… μεταίχμιο της αποστρατείας καθώς από το καλοκαίρι βρισκόταν εν αναμονή του ΦΕΚ με το οποίο θα του κοινοποιούνταν επίσημα η απόφαση της ηγεσίας για την αποστράτευσή του από το Οικονομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στρατιωτικές πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι στην υπηρεσία του έχει καταγράψει κατά διαστήματα προβληματικές συμπεριφορές, ενώ η διαχείρισή σε θέματα που είχαν ανακύψει δεν ήταν η ενδεδειγμένη και αυτό του είχε επιφέρει ποινές στον φάκελό του.

Πάντως, όταν του γνωστοποιήθηκε, από το περασμένο καλοκαίρι, πως πρόκειται να αποστρατευτεί ο ίδιος φέρεται να αιτήθηκε να παραμείνει στο Σώμα εκτός των οργανικών θέσεων, διατηρώντας τη θέση του σε υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας που έχει έδρα της Αττική. Το αίτημά του, όμως, απορρίφθηκε και αυτό οφείλονταν κυρίως στην προγενέστερη υπηρεσιακή συμπεριφορά του.

Ποιος είναι ο ληστής με τη χειροβομβίδα

Πρόσφατα το MEGA, έφερε στο φως μία φωτογραφία ληστή, ο οποίος εισβάλλει σε τραπεζικά υποκαταστήματα και πραγματοποιεί ληστείες υπό την απειλή χειροβομβίδας.

Ο άνδρας έχει ληστέψει επιβεβαιωμένα 2 τραπεζικά υποκαταστήματα σε Φάληρο και Νέα Σμύρνη.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία, ο δράστης φοράει γάντια για να μην αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα. Με το ένα χέρι του κρατά την χειροβομβίδα, ενώ φορά μάσκα προστασίας για τον covid.

Ο δράστης, αφού πηγαίνει στην τράπεζα, κάθεται αρχικά σε κάποιο εσωτερικό ΑΤΜ, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει αστυνομία στον χώρο, και αμέσως μετά κατευθύνεται στο ταμείο, βγάζει την χειροβομβίδα και τη δείχνει στον υπάλληλο, ενώ τον απειλεί πως εάν δεν δώσει ό,τι υπάρχει στο ταμείο θα τραβήξει την περόνη και θα γίνει έκρηξη.

Ο υπάλληλος, μη μπορώντας να αντιδράσει, του δίνει το χρηματικό ποσό του ταμείου, και ο άνδρας συνεχίζει να τον απειλεί να μην πει τίποτα και να μην φωνάξει την αστυνομία.

Ο ληστής, χτυπά με περιοδικότητα κατά το πρώτο 10ήμερο κάθε μήνα, ενώ αφού κάνει τις ληστείες, φεύγει με τα πόδια.

«Λήστευα γιατί χρωστούσα»

Έκπληκτοι οι αστυνομικοί όταν τον συνέλαβαν, τον άκουσαν να τους λέει ότι έκανε τις ληστείες επειδή χρωστούσε χρήματα.

«Έκανα τις ληστείες γιατί είχα οικονομικά προβλήματα. Δεν είχα συνεργό, πάρκαρα το αυτοκίνητό μου μερικά τετράγωνα πιο κάτω και πήγαινα με τη χειροβομβίδα. Έφευγα με τα πόδια από την τράπεζα και στη συνέχεια επιβιβαζόμουν στο αυτοκίνητο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρωστούσε χρήματα σε τοκογλύφους, καθώς το πάθος του για τον τζόγο τον οδήγησε σε οικονομικά προβλήματα.

Ο 53χρονος συνταγματάρχης, πατέρας ενός παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποταχθεί από το καλοκαίρι από τον Ελληνικό Στρατό, όμως δεν είχε δημοσιευθεί ακόμα το σχετικό ΦΕΚ.

Ο λόγος της απόταξής του είχε να κάνει με τη γενικότερη διαγωγή και επιμέλειά του, καθώς ήταν αξιωματικός σε μονάδες διοικητικής μέριμνας.