Θεσσαλονίκη: Ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον αστυνομικό που πυροβόλησε τον 16χρονο – Επεισόδια στα δικαστήρια

Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, εκτέλεση παράνομων πυροβολισμών ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης άσκησε ο εισαγγελέας στον 34χρονο αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που πυροβόλησε 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης

Μετά την απαγγελία της εις βάρος του δίωξης παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α’ τακτικό ανακριτή Θεσσαλονίκης. Αναμένεται να πάρει προθεσμία και μέχρι την απολογία του θα παραμείνει υπό κράτηση.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρωθεί ομάδα Ρομά, ενώ ισχυρά είναι τα αστυνομικά μέτρα τόσο εντός όσο κι εκτός των Δικαστηρίων υπό τον φόβο να υπάρξουν επεισόδια.

Επεισόδια στα Δικαστήρια

Ένταση επικρατεί αυτήν την ώρα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς του 16χρονου που δέχθηκε πυροβολισμό από αστυνομικό, αλλά και αλληλέγγυοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στο σημείο έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αντιδράσεων. Λίγο νωρίτερα υπήρξε πετροπόλεμος, με τα ΜΑΤ να απωθούν τους συγκεντρωμένους πιο ψηλά προς την Εγνατία.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Ο 34χρονος έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σε βάρος του.

Ομάδα ατόμων της φυλής Ρομά βρίσκεται αυτή την ώρα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και φωνάζει συνθήματα κατά των αστυνομικών. Κρατούν πανό και ρόπαλα στα χέρια.

Ο 16χρονος Ρομά που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι, υπεβλήθη τη Δευτέρα σε πολύωρο χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Παραμένει σοβαρή η κατάσταση του 16χρονου Ρομά

Σε σοβαρή κατάσταση, διασωληνωμένος, εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο 16χρονος που τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης.

Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, χτες βράδυ, στο Ιπποκράτειο, με αφορμή τον τραυματισμό του νεαρού Ρομά, διευθυντές δύο Κλινικών απευθύνουν έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τη χθεσινή εφημερία.

Ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Γιώργος Τσικόπουλος, επικαλούμενος την ιδιαίτερη σχέση του με τον πληθυσμό των Ρομά, απηύθυνε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια. «Με τον πληθυσμό των Ρομά έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Χειρουργώ εδώ και 40 χρόνια σε αυτό το Νοσοκομείο. Έχω χειρουργήσει πάρα πολλά παιδάκια με όγκους, με φλεγμονές, δύσκολα περιστατικά, κι έχω μία άριστη σχέση μαζί τους. Σε αυτούς που με ακούνε αυτή τη στιγμή και μου στέλνουν τα ευχαριστήριά τους, κάνω έκκληση να πρυτανεύσει η λογική. Ναι μεν καταλαβαίνουμε τον πόνο τους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα παιδί το οποίο χαροπαλεύει, αλλά οι αντιδράσεις να είναι στο πλαίσιο της κοσμιότητας, να μην ξεφεύγουν. Το Νοσοκομείο μας είναι ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, περιθάλπει νεφροπαθείς, περιθάλπει μεταμοσχευμένους, είναι ένα κέντρο Covid. Επομένως δεν μπορούμε να το καταστρέψουμε. Ναι μεν κατανόηση, αλλά από την άλλη πλευρά ζητούμε κόσμια αντίδραση. Καταλαβαίνουμε και τον πόνο, όλα τα καταλαβαίνουμε», σημείωσε ο κ. Τσικόπουλος.

Ο διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Δημήτρης Ζαφειρίου ανέφερε ότι πρώτη φορά στα χρονικά του νοσοκομείου συνέβησαν θλιβερά γεγονότα όπως θα χθεσινά, τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου. «Στην Παιδιατρική, οι μικροί ασθενείς φοβήθηκαν πάρα πολύ με τους κρότους και τις φασαρίες. Είχαμε επεισόδια μέσα στην Κλινική, οι γονείς δεν μπορούσαν να έρθουν να επισκεφτούν τα παιδιά, το Νοσοκομείο στην εφημερία του δεν μπορούσε να δεχτεί ασθενείς, οι οποίοι είχαν ανάγκη περίθαλψης, γιατί φοβόντουσαν με όλα αυτά που γίνονταν», ανέφερε ο κ. Ζαφειρίου και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία πρέπει να γίνεται σε άλλο χώρο και όχι εκτός και μέσα ενδεχομένως σε ένα δημόσιο νοσοκομείο».

Σημείωσε ακόμη ότι πληροφορήθηκε πως στη διάρκεια της νύχτας παρέμεναν κάποιοι μέσα στο Νοσοκομείο και πρόσθεσε: «Καταλαβαίνετε ότι αυτό εγκυμονεί φόβους σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στους γιατρούς, που πρέπει να μετακινήσουν αίματα, να δώσουν εξετάσεις, να φροντίσουν ανθρώπους που είναι από την Εντατική μέχρι τις Παθολογικές Παιδιατρικές Κλινικές. Και φυσικά αυτό προκαλεί μια τεράστια δυσλειτουργία, αλλά το βασικό είναι ότι βάζει σε επικινδυνότητα τους ίδιους τους ασθενείς, καταργεί την έννοια του νοσοκομείου, έτσι όπως το ξέρουμε. Δεν μπορεί να πάει κάποιος να νοσηλευτεί. Εχθές, αν ήσουν άρρωστος δεν μπορούσες να πας στο Νοσοκομείο με αυτά όλα που άκουγες και αν τυχόν δεν τα είχες ακούσει, ερχόμενος κοντά θα σηκωνόσουν και θα έκανες αμέσως αναστροφή, και αυτό είναι θλιβερό πραγματικά».

«Δεν ήθελα να τον πυροβολήσω»

Όπως αναφέρει το Star, ο αστυνομικός που πυροβόλησε, κατέθεσε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον 16χρονο, αλλά να πυροβολήσει στα λάστιχα του αγροτικού: «Δεν ήθελα να τον σκοτώσω, πυροβόλησα δύο φορές για εκφοβισμό. Ήθελα να πυροβολήσω στα λάστιχα και έγινε ό,τι έγινε. Από την ένταση της στιγμής και την αστάθεια της μηχανής η μία σφαίρα έφυγε στον αέρα και η άλλη βρήκε τον 16χρονο. Εγώ ήθελα να πυροβολήσω στα λάστιχα».

«Ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε για να φοβίσει το παιδί αλλά για να το σκοτώσει» λέει ο θείος του 16χρονου

Για την κατάσταση της υγείας του 16χρονου ανιψιού του και την επιθυμία της οικογένειας του για Δικαιοσύνη μίλησε ο Αντώνης Φραγκούλης, θείος του ανήλικου.

Όπως είπε ο θείος του 16χρονου, όλη η οικογένεια είναι σε κατάσταση σοκ από το περιστατικό και σημείωσε ότι αυτό δεν έπρεπε να γίνει για 20ευρώ βενζίνη.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως ανιψιός του έβαλε βενζίνη, δεν είχε χρήματα μαζί του και είπε στον υπάλληλο ότι θα του τα φέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη, ο οποίος μίλησε στον Ant1, ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και περιμένουν να περάσει το δεύτερο 24ωρο, ενώ η οικογένεια του βλέπει ρατσιστικά κίνητρα πίσω από το περιστατικό.

Αυτό που θέλουν είναι η Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της σχετικά με τον αστυνομικό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αστυνομικός δεν πυροβόλησε για να φοβίσει το παιδί αλλά για να σκοτώσει το παιδί.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο 16χρονος δεν είχε μαζί του κανένα όπλο, όπως αρχικά είχε ακουστεί, καθώς σύμφωνα με τον θείο του το αυτοκίνητο ελέγχθηκε στην συνέχεια και δεν βρέθηκε τίποτα. Ο κ. Φραγκούλης επέμεινε ότι αυτό που θέλει η οικογένεια είναι Δικαιοσύνη.

Ερωτήματα προκύπτουν από το βίντεο ντοκουμέντο για την υπόθεση του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ένα νέο βίντεο για την υπόθεση του 16χρονου Ρομά που δέχτηκε πυρά από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σε αυτό φαίνεται το αυτοκίνητο του 16χρονου στο βενζινάδικο την ώρα που βάζει βενζίνη και όταν αυτός φεύγει χωρίς να πληρώσει, ο υπάλληλος του καταστήματος ενημερώνει τους αστυνομικούς που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα, κάτι που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας που κάνει λόγο για αστυνομικές δυνάμεις που βρισκόταν πλησίον του σημείου.

Από το βίντεο φαίνεται εντός του βενζινάδικου να είναι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι μόλις ενημερώνονται από τον υπάλληλο για το ότι ο πελάτης έφυγε χωρίς να πληρώσει, σηκώνονται από τις θέσεις τους, φορούν τον εξοπλισμό τους και φεύγουν από το κατάστημα.

Το ράδιο Θεσσαλονίκη φέρνει στο φως τα βίντεο από τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του βενζινάδικου.

Το νέο βίντεο προκαλεί ερωτήματα καθώς στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δεν αναφέρεται ότι οι αστυνομικοί βρισκόταν εντός του καταστήματος. Ειδικότερα αναφέρεται ότι ο υπάλληλος ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι βρισκόταν πλησίον του σημείου.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου».

Αστυνομικές πηγές στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσαν στο in μετά τη δημοσίευση των βίντεο, ότι όντως οι αστυνομικοί βρισκόταν εντός του βενζινάδικου χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν εάν ανάμεσά τους ήταν και αυτός που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά.

Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου

Ο ιδιοκτήτης του βενζινάδικου σε δηλώσεις του στο ράδιο Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν απείλησε, ούτε μίλησε άσχημα στον υπάλληλο, ο οποίος κράτησε την πινακίδα και πήρε τηλέφωνο την αστυνομία.