Κιβωτός: Τα οικονομικά στοιχεία που «καίνε» τον Πατέρα Αντώνιο

Τεράστιους φακέλους φορολογικών στοιχείων της «Κιβωτού» συνέλεξαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας από το λογιστήριο της ΜΚΟ, στον Κολωνό

Έλεγχος βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Παράλληλα, από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προκύπτει πως ποσοστά ιδιοκτησίας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) της «Κιβωτού του Κόσμου» είχαν 50% η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, και το άλλο 50% ήταν στο όνομα της 86χρονης μητέρας του π. Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. Μόνο εκείνες είχαν δικαίωμα αναλήψεων χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του eleftherostypos.gr, αναφέρουν ότι τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε λάβει και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν τις διαδρομές των εισροών και κυρίως των εκροών χρημάτων της «Κιβωτού του Κόσμου», αν αυτές αποδεικνύονται με παραστατικά και φορολογικά στοιχεία, όπως επίσης αν τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους και από τα φορολογικά στοιχεία κτήσης τους.

Προχθές ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε ζητήσει έρευνα, η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του, αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής. Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Ήδη έχουν ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων, η κτήση ακίνητης και κινητής περιουσίας, στοιχεία τα οποία θα αντιπαραβληθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προκλήθηκαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον, το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία.