Ο 34χρονος Ιρανός πρόσφυγας “δεξί χέρι” του πάτερ Αντώνιου με τα πούρα και την… πισίνα

Ήταν πιο τυχερός από άλλους, ή κρύβεται κάτι από πίσω; Τα πούρα, το σπίτι με πισίνα και τα ατελείωτα ταξίδια του 34χρονου Ιρανού πρόσφυγα που είχε ως “δεξί χέρι” ο πάτερ Αντώνιος

Στο στόχαστρο έχουν μπει, εκτός από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, και τα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης τους στην Κιβωτό του Κόσμου.

Σύμφωνα με την εκπομπή “Live News” του Mega, ένας 34χρονος άνδρας είναι ένα από τα τρία πρόσωπα που ελέγχονται, για τα όσα φέρονται να συνέβαιναν στη δομή.

Πρόκειται για πρόσφυγα από το Ιράκ που μπήκε στην Κιβωτό από τα 9 του χρόνια, μεγάλωσε εκεί και σήμερα παρουσιάζεται ως γενικός διευθυντής της, με τα αδέλφια, τη σύζυγο και την αδελφή της συζύγου του να εργάζονται όλοι εκεί.

“Αυτοί οι τρεις Ιρακινοί έχουν κάτσει μόνο. Δε δουλεύουν. Τα τρία αδέλφια. Οι τρεις Ιρακινοί. Μαζί με τον παπά. Αυτοί έκαναν κουμάντο. Τους ξέρω όλους αυτούς. Ξέρω και τον (…) ξέρω και την οικογένειά του… τους ξέρω όλους.

Εγώ τους ξέρω απ’ όταν ήρθαν από το Ιράκ. Είναι τρεις αδελφές και τρία αγόρια. Έξι αδέλφια. Τα τρία αγόρια είναι αυτοί που κάνουν κουμάντο μέσα στη δομή”, λέει μάρτυρας.

Το δεξί χέρι του πατέρα Αντώνιου

Ο 34χρονος είναι από τα πρώτα παιδιά που έμειναν στην Κιβωτό. Τον συνάντησε ο πατέρας Αντώνιος να παίζει σε μια πλατεία την ώρα που έπρεπε να είναι στο σχολείο και θέλησε να μάθει την ιστορία του.

Σε παλιότερη συνέντευξή του ο 34χρονος έλεγε για τη σχέση του με τον ιερέα: “Η Κιβωτός, που με υπεράσπιζε από μικρό παιδί ενάντια στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δεν μπορεί παρά να είναι ένα καταφύγιο για όλο τον κόσμο. Ο πατέρας Αντώνιος δέχτηκε πολλές αντιδράσεις στην αρχή. Ήταν πολλοί αυτοί που του είπαν ‘τι κοιτάς τώρα ξένα παιδιά, εσύ ασχολήσου με τη δουλειά σου’.

Αλλά αυτός συνέχισε. Ουδέποτε μας μίλησε για τη θρησκεία, για την εκκλησία. Ουδέποτε μας είπε ελάτε να δείτε τι κάνω στην εκκλησία. Σεβόταν την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας”.

Από πρόσφυγας… σε πόζες με πούρο

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο “Live News”, η ιστορία της ζωής του 34χρονου πάντα προκαλούσε ερωτήματα. Πώς ένα παιδί που ήρθε πρόσφυγας, απ’ όταν ενηλικιώθηκε, ξαφνικά έκανε μια άνετη ζωή, με ταξίδια, ακριβά ρούχα και ρολόγια…

Ο 34χρονος μάλιστα, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες που αποτύπωναν έναν τρόπο ζωής που μόνο ταπεινό και φτωχικό δεν θα τον έλεγες.

Ήταν άλλωστε και τα ταξίδια στο εξωτερικό, αρκετά σε όλη την Ελλάδα αλλά και ο πλουσιοπάροχος γάμος πρόσφατα που άφησε εποχή, με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα στο πλευρό του και έναν από τους πιο γνωστούς τραγουδιστές να αναλαμβάνει την ψυχαγωγία των καλεσμένων.

“Είναι ο (…) αυτός που βγήκε, αυτός είναι ο μικρός, είναι ο μεσαίος αδελφός του κι είναι και ο μεγάλος αδελφός. Που ο μεγάλος αδελφός είναι ο οδηγός, που οδηγεί τα αυτοκίνητα και πηγαινοφέρνει τα παιδιά. Στη δομή. Ο … είναι ο μικρός αδελφός… Και είναι διευθυντής και δε μας έλεγε τίποτα; Τι το κρύβεις ρε φίλε; Τι το κρύβεις; Έχω πάθει πλάκα ότι ήταν διευθυντής. Δεν ξέραμε τίποτα”.

Η αναδοχή που… εξέπληξε

Είναι όμως, ένα ακόμη περιστατικό, που θορύβησε τον κόσμο γύρω του. Παρουσιάστηκε ως ανάδοχος γονιός ενός παιδιού από τη δομή, εγείροντας ερωτήματα για το εάν πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει.

“Ξαφνικά, εμφανίστηκε ως ανάδοχος ενός μικρού κοριτσιού, 4 ετών από την Αλβανία, μέσα από την Κιβωτό. Το έλεγε παντού και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, πώς ένας τόσο νέος άνδρας, μόνος του, κατάφερε να γίνει ανάδοχος, ενώ ζευγάρια που παλεύουν να το καταφέρουν χρόνια, απορρίπτονταν από την ‘Κιβωτό’.

Όλοι αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια και πώς τα πληροί. Βέβαια, βλέπαμε ότι το χρήμα ρέει άφθονο. Ταξίδια, ζωή με ανέσεις. Είπε μάλιστα ότι έπαιρνε και επίδομα αναδοχής. Λίγους μήνες μετά παντρεύτηκε μία εργαζόμενη από την Κιβωτό. Ένας γάμος πλουσιοπάροχος”.

Κι ενώ το δεξί χέρι του παπά εγκρίθηκε ως ανάδοχος και έπαιρνε το επίδομα, η γυναίκα που μιλά στο “LIVE NEWS”, παρότι προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να γίνει ανάδοχος παιδιού από την Κιβωτό, πάντα έπεφτε σε τοίχο.

“Δεν δίνουν. Αυτό είναι το θέμα, ότι ο παππάς, ο πατέρας Αντώνης, δεν αφήνει αναδοχές να γίνουν με τίποτα. Και μάλιστα ισχυρίζεται ότι το παιδί δε θέλει γιατί περνάει τόσο καλά, που δε θέλει”.

Στην περίπτωση της Χριστίνας, 25 φορές είχε εγκριθεί από το σύστημα του υπουργείου Εργασίας για να γίνει ανάδοχη. Και τις 25 φορές η Κιβωτός, όπως καταγγέλλει, απέρριψε το αίτημά της.

“25 φορές το σύστημα έχει προτείνει κάποια παιδιά, κυρίως όμως από την Κιβωτό, γιατί εκείνοι έχουν τα πολλά. Οι διαδικασίες αυτές, ο μηχανισμός της αναδοχής, είναι πάρα πολύ σωστά, από την άποψη του κράτους οργανωμένα, πλην όμως δεν υπηρετείτε από τις ΜΚΟ, γιατί δεν θέλουν να δίνουν πολλά γι΄ αυτό και έχουν τόσα πολλά. Δεν σας κάνει εντύπωση;”.

Για κάθε παιδί που τοποθετείται σε αναδοχή, χορηγείται στους ανάδοχους γονείς οικονομική ενίσχυση, για την κάλυψη των αναγκών διαβίωσής του. Ένα επίδομα που αρχίζει από τα 325 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 1.200.

Ο 34χρονος, όπως και άλλα δύο στελέχη της Κιβωτού που από φιλοξενούμενοι, με την πάροδο του χρόνου, έγιναν εργαζόμενοι στη δομή, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών για την ασέλγεια που έχει καταγγελθεί αλλά και για τις κακοποιήσεις.

27,7 εκατ. ευρώ από χορηγίες σε 4 χρόνια στην “Κιβωτό του κόσμου”

Πολύ ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα από τον οικονομικό έλεγχο που έχει ξεκινήσει στην «Κιβωτό του Κόσμου» μετά τις καταγγελίες που συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας για κακοποιήσεις παιδιών τα οποία φιλοξενούνταν σε δομές της ΜΚΟ.

Οι ορκωτοί λογιστές και οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν βρει μέχρι τώρα ότι την πενταετία 2017 – 2021, οι δωρεές στην οργάνωση έφτασαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΜΚΟ έλαβε κρατική επιχορήγηση ύψους 100.000 ευρώ.

Αυτό ήταν το ποσό που είχε συγκεντρωθεί την ώρα που η «Κιβωτός» στην ιστοσελίδα της ζητούσε νέες δωρεές και υποστήριζε ότι υπήρχαν ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση.

Εν τω μεταξύ τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο της Οικονομικής Αστυνομίας έδειξαν πως η «Κιβωτός του Κόσμου» είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, να κατέχει το 50%, και την 86χρονη μητέρα του πατέρα Αντωνίου να κατέχει το άλλο 50%. Οι δύο γυναίκες ήταν και οι μόνες που μπορούσαν να σηκώνουν χρήματα από τους λογαριασμού της «Κιβωτού».

Οι έλεγχοι από την Οικονομική Αστυνομία συνεχίζονται, καθώς διερευνάται και η διαδρομή που ακολούθησαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε η «Κιβωτός του Κόσμου» από χορηγίες και δωρεές. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αναμένεται να ερευνήσει τόσο τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου όσο και της πρεσβυτέρας.

Από τη στιγμή που ορίστηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού», ο πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα έχουν χαθεί από προσώπου γης. Όχι μόνο δεν έχουν κάνει κάποια δήλωση, αλλά άνθρωποι της ΜΚΟ επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται. Μέχρι να ξεσπάσει η θύελλα, ο πατέρας Αντώνιος έμενε σε δομή της ΜΚΟ αλλά δεν έχει εμφανιστεί εκεί τις τελευταίες ημέρες.

Με πληροφορίες από: thetoc.gr/LIVE NEWS